­

Kadrovik je oseba, ki jo boste veliko srečevali na vaši poti iskanja zaposlitve, zato je dobro, da poznate njegova pričakovanja, motive in strahove. Prva stvar, ki jo morate vedeti o kadroviku, je, da je človek. Ni vsemogočni bog, ki ima zadnjo besedo v knjigi vaše usode. Še več. V določenih primerih se lahko kadrovik tako boji zaposlitvenega intervjuja in selekcijskega postopka kot sam iskalec zaposlitve.

kadroviki

Kadrovikova moč ni “vsemogočna”, kot se to lahko zdi marsikateremu
iskalcu

zaposlitve. Če kadrovik priporoči kandidata za delovno mesto,
ki se v praksi

ne izkaže kot ustrezen, pogostokrat za to napako
odgovarja vodstvu podjetja.


Njegovo delo je zelo stresno; če ne izbere in priporoči pravega kandidata, bo lahko njegova odločitev podjetje stala ogromno denarja. Recimo, da podjetje išče tržnike, kadrovik pa vodji trženja posreduje same neustrezne kandidate. Podjetje nekoga zaposli, oseba se ne obnese, po treh mesecih jo odpustijo. Podjetje je izgubilo povprečno nekajmesečno prodajo standardnega tržnika, denar in čas, potreben za iskanje zaposlenega kandidata, in po odpustu neprimernega kandidata še denar za iskanje novega kandidata.

Delo kadrovikov

Kadroviki so zadolženi za selekcijo kandidatov – med stotimi prijavljenimi kandidati jih izluščijo nekaj, ki bodo predstavljeni osebam, ki odločajo o zaposlitvi – njihovo delo je torej “odpisovanje” neustreznih kandidatov.

Kdo odloča o kadrovanju?

Kadroviki ne odločajo o osebi, ki jo podjetje zaposli, lahko le priporočijo kandidata. Edino področje v podjetju, kjer kadroviki dejansko zaposlujejo, je kadrovski oddelek. V oddelku za trženje bo zelo verjetno imel glavno besedo vodja trženja ali direktor, v oddelku za finance vodja financ ali direktor.

Iskanje dela v manjših podjetjih

70 % delovnih mest ustvarijo mala podjetja, ki navadno nimajo kadrovskega oddelka. Kako ta podjetja zaposlujejo? Večino delovnih mest zapolnijo na podlagi osebnih referenc, mreženja in metod aktivnega iskanja zaposlitve, kjer je cilj kontaktirati z osebo, ki odloča o zaposlovanju, in se dogovoriti za intervju. Vaš izziv pri iskanju dela v manjših podjetjih ne bo število poslanih prošenj, ampak število intervjujev, za katere se boste dogovorili.

Kaj zanima kadrovika?

Preživeli ste prvo selekcijo, prišli ste do osebe, ki se v podjetju ukvarja s kadrovanjem. Kaj mislite, o čem trenutno razmišlja? Ocenjuje vas po naslednjih treh filtrih:

  1. Ustreznost: Je ta oseba videti kot nekdo, ki bi se lahko vključil v naše podjetje? Se bo razumel s sodelavci, strankami, šefom, bo podjetju pomagal do njegovih ciljev ali ga bo pri tem oviral? Kaj lahko prinese podjetju? Je prava oseba za delo v našem podjetju?
  2. Strokovna ustreznost: Ima ta kandidat potrebne delovne izkušnje in znanja, ki jih delovno mesto zahteva? Bo potreboval veliko treninga ali bo takoj začel ustvarjati rezultate? Koliko me bo stal ta kandidat?
  3. Kredibilnost: Lahko računam, da bo ta kandidat dejansko opravil delo, ki ga bo prejel? Mu lahko zaupam?

V bistvu se sprašuje, ali se bo pravilno odločil, če vas zaposli. Bo moral čez nekaj mesecev iskati novega kandidata ali boste kos delovnim izzivom? Se bo opekel, če vas zaposli, in jih bo čez čas slišal od šefa, ali bo dobil priznanje za dobro izbiro? Ste premalo kvalificirani (bo potrebno veliko časa in truda, da se vas usposobi in boste na začetku slabo opravljali delo)? Ste preveč kvalificirani (boste delo opravljali le, dokler ne najdete kaj boljšega)? Vprašanja, vprašanja …

Med procesom kadrovanja si kadrovik pripravi “sliko”­ kandidata, ki ga želi. Tej sliki morate ustrezati, če želite dobiti razpisano delovno mesto. Pomagajte mu pri oblikovanju slike in mu razložite, zakaj sodite vanjo.

Spomin kadrovikov

Za posamezno delovno mesto podjetja prejmejo nekaj 10 (raje nekaj 100) prijav. Življenjepis povprečnega kandidata se ne razlikuje dosti od drugih življenjepisov. Na intervjujih se zvrsti do 20 kandidatov v nekaj dneh.

Si vas je kadrovik zapomnil?

Kadrovik si vas na podlagi enega kontakta težko zapomni. Zato se ne bojte poklicati v podjetje, če potrebujete dodatne informacije o zaposlitvenem oglasu, o tem, kdo odloča o zaposlovanju na področju, ki vas zanima, ali o odločitvi podjetja, katerega kandidata bo zaposlilo. Ne bojte se, da boste izpadli preveč vsiljivi ali si uničili možnosti za pridobitev dela. Če izveste, da dela ne boste dobili, ste na istem, kot ste bili, lahko pa se zgodi, da s podjetjem kontaktirate v pravem trenutku ali delodajalca pozitivno opozorite nase.

Ne pričakujte torej, da si vas bo kadrovik zapomnil – razen če ne naredite nečesa izrednega. To ne pomeni nujno, da pridite na intervju z oranžnim metuljčkom okoli vratu. Izstopate lahko z zahvalnim pismom po opravljenem intervjuju, z mapo vašega zaposlitvenega profila, ki ste jo prinesli na intervju, s skrbno pripravljeno prijavo na oglas, pravilnimi odgovori na zaposlitvenem intervjuju itd.

Enakopravnost iskalca in ponudnika dela

V procesu iskanja dela ste vedno enakopravni delodajalcu. Ta ima problem, prazno delovno mesto, ki ga lahko reši le nekdo, ki ponuja storitev svojega dela – vi. Zaposlitev je poslovna transakcija – vaš čas, vaše znanje in izkušnje v zameno za plačilo. Dva enakopravna partnerja torej, ki rešujeta problem drug drugega.

Kadrovik se lahko v določenih primerih vsaj tako boji zaposlitvenega intervjuja in selekcijskega postopka kot sam iskalec zaposlitve.

­

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj