Ena izmed njih je tudi to, kdaj se prhamo, in medtem, ko je to odločitev oz. posledica življenjskega sloga vsakega posameznika, pa obstaja nekaj raziskav o tem, kdaj je za koga (naj)primernejši čas za tuširanje.

Prhanje zjutraj

Če imate pred sabo zelo naporen in stresen dan, potem je bolje, da se prhamo zjutraj, je povedala dr. Shelley Carson, učiteljica psihologije na univerzi Harvard. Zakaj? Psihologi pravijo, da gre za nekakšno 'inkubacijsko obdobje', torej čas med zavedanjem problema in iskanjem rešitev. “Če imate problem, ki ga želite kar se da kreativno rešiti, ter ste porabili že veliko časa zanj ne da bi našli rešitev, potem je morda najbolje, da ga za nekaj časa 'odstavite' iz zavesti in dovolite podzavesti, da ga obdeluje,” je povedala Carsonova.

In menda se tovrstni procesi najbolje odvijajo ravno med tuširanjem, saj smo takrat sproščeni, a vseeno v zbranem stanju alfa možganskih valov. To je enako stanje kot ko meditiramo ali po telesni vadbi. Takrat se kognitivni procesi sprostijo in obnovijo in tako omogočijo, da vrhunske ideje pridejo na plan. Takoj, ko pridejo, jih zapišite, da vam slučajno kakšna ne uide.

Prhanje zjutraj pa ima še en dodatni pozitivni učinek – če se zjutraj tudi brijete in ste malce nerodne sorte, kar se odraža v kakšni ureznini, imajo naša telesa boljšo sposobnost strjevanja krvi kot po 12. uri, kar pomeni, da bo krvavenje hitreje prenehalo.

Prhanje zvečer

Obstajajo pa ljudje, ki jim bolje ustreza večerna prha. Če ste me tistimi, ki se opredeljujejo, da so 'večerni tip' človeka in ste zvečer polni energije ter prav nič pripravljeni na spanje, potem vas lahko večerna prha prijetno uspava, je povedal dr. Christopher Winter z ameriške akademije za medicino spanja.

Gre za vašo telesno temperaturo, ki pod vplivom tople vode naraste in po sušenju upade. Hitro ohlajanje po prhanju ali kopeli je naravni spodbujevalec zaspanosti, zato je to dober naraven način, kako pretentati telo, da bo mislilo, da je čas za spanje in postalo zaspano. Poleg tega sproščujoče prhanje ali kopel oz. voda na telesu zniža stopnjo kortizola v telesu, kar še dodatno izboljša možnosti, da bomo hitreje zaspali.

Četudi sicer nimate težav s tem, da zaspite in kakovostjo spanca, je večerna prha dobra izbira, da greste v  posteljo čisti in sveži, je nadalje razložila dr. Bethanee Schlosser, profesorica asistentka dermatologije in direktorica programa Women's Skin Health. Pri tem ne gre le za dneve, ko se preznojimo, temveč tudi nesnaga iz okolja in maščoba, ki jo proizvede koža, še zlasti, če imamo mastno kožo.

Poleg tega naša najbolj intenzivno proizvaja maščobo okoli 13. ure, zato je zelo pomembno, da jo zvečer umijemo, še zlasti, če smo nagnjeni k nečistočam na koži. Najmanj maščobe se proizvede sredi noči, razen, če se ponoči zelo znojite – v tem primeru je pomembno, da (tudi) zjutraj očistite nečistoče s kože.

Povzetek?

Če imate torej pred sabo zahteven dan ali na sploh stresno in zahtevno delo, so jutranje prhe idealna izbira. Če imate težave z nečisto kožo ali se zvečer težko zazibate v spanec, pa vas bosta topla voda in nato ohlajanje prijetno uspavala in hkrati odstranila nečistoče na koži, ki bi lahko vodile v akne in ogrce.

Če želite in potrebujete oboje, pa si seveda privoščite – pazite le, da prhe ne bodo predolge, saj je pomemben tudi ekološki vidik, poleg tega ne želite preveč izsušiti kože, saj to lahko vodi tudi v kožne težave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj