Katere pa so metode, ki prav zares delujejo in uspešno zavirajo staranje?

Ena izmed njih je zagotovo redno gibanje, kar je pokazalo že več raziskav tako na živalih kot tudi ljudeh. Ena izmed njih je pokazala celo, da lahko vzdržljivostni športi močno zavirajo staranje pri miših, ki so bile genetsko spremenjene tako, da so bile genetsko spremenjene tako, da so se starale hitreje.

V raziskavi so bile te miši mladostne kot normalne miši, če so redno nekaj mesecev tekle na tekaču. Poleg tega je gibanje preprečilo prezgodnje staranje skoraj vseh njihovih organov. Ko so analizirali izsledke raziskave, so ugotovili, da ne le, da je redno gibanje preprečilo prezgodnjo smrt, temveč tudi zaviralo staranje.

Raziskovalci so povedali, da je gibanje zagotovili skoraj 100 % zaščito pred sivenjem las, plešavostjo, atrofijo mišic in možganov in še mnogo več. Kar pa jih je najbolj presenetilo, je bilo dejstvo, da so postali notranji organi z gibanjem bolj zdravi in vitalni, možganom pa je bilo preprečeno skrčenje.

PREBERITE TUDI: Če bi tole počeli vsaj enkrat na teden, bi upočasnili staranje

Miši v raziskavi so bile namreč genetsko spremenjene, tako, da so se hitreje starale. Staranje mitohondrijev pomeni tudi manj proizvajanja energije za celice in s tem tudi za delovanje telesa. Razdeljene so bile v dve skupini, ena je redno gibala (trikrat na teden 45 min teka), druga ne.

Po 5 mesecih so raziskovalci preverili, koliko prezgodnjega staranja se je pojavilo pri miših in ugotovili, da so miši, ki so se gubale, ostale mladostne po videzu in delovanju, druga skupina miši, ki se ni gibala, pa se je postarala, postala manj plodna, socialno izolirana, začela izgubljati dlako in siveti, mišice pa so začele kazati znake atrofije. Najbolj šokantno odkritje pa je bilo, da so mitohondriji, ki so bili prej poškodovani, postali spet zdravi in mladostni.

Znanstveniki upajo, da bo ta raziskava dovolj velika motivacija, da se bodo ljudje začeli redno gibati, saj so dejali: “Ko vidimo video posnetek, kako so miši, ki so se gibale, polne energije, zdravje in so mladostne, njihove negibajoče se sestre pa betežne, bolne in propadajoče, bi to moralo motivirati vsakega človeka, da se spravi izpred TV in računalnika in začne vaditi!”

Zato poskrbite za redno telesno dejavnost, saj je ta ključna za boljše počutje, vitkost in zdravje, pa tudi zaviranje staranja in vitalnost še v pozno starost. Če ne veste, kako začeti, pa si preberite ta članek.

PREBERITE TUDI: 12 nasvetov za bolj mladosten in svež videz (brez botoksa in polnil!)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj