Napačni koraki ob zamenjavi službe vam lahko pomenijo negativno podobo v očeh bivšega delodajalca. Bodite taktni in se nikomur ne zamerite. Nikoli ne veste, kdaj boste koga potrebovali.


Kariera - zamenjati ali ostati?


“Zapuščam podjetje” je fraza, za katero je potrebnega veliko poguma. Kadar je izrečena ob nepravem času ali na napačen način, lahko ima zelo negativen vpliv na vašo kariero. Tako se lahko zgodi, da dobite ponudbo za delo, kjer je plača višja, vendar pa niste prepričani, da vas to tako zelo veseli kot služba, v kateri ste trenutno. Kaj narediti? Zamenjati službo, v kateri se dobro počutite, za takšno, ki prinaša več denarja? Seveda, prepričani ste, da želite več denarja. Nadrejenega obvestite, da boste zapustili podjetje takoj, ko vam poteče odpovedni rok. Kaj pa, če si kasneje premislite? Navsezadnje to ni lahka odločitev. Prepričan sem, da nekaj dni ne bi prav dobro spali. Seveda, šef vam lahko odpusti in vas vzame nazaj. Ni pa zagotovljeno. Lahko ga močno razjezite …


Pot nazaj?

Strokovnjaki pravijo, da v primeru, da svoje nadrejene že obvestite, da jih zapuščate, poti nazaj pravzaprav ni več. V tem primeru se prestopi neka imaginarna črta, ki povsem spremeni odnose in okolje v podjetju. Najverjetneje boste v kratkem zares zamenjali službo. Takšni prehodi v novo službo pa so vse prej kot elegantni. Če dobite ponudbo, zahtevajte od potencialnega delodajalca čim več časa za odločitev. Mogoče v tem času dobite ponudbo za službo, ki jo resnično želite. Obvladovanje zamenjave službe je pomembna sposobnost, predvsem pri mlajših ljudeh, ki večinoma menjajo veliko služb. Ne gre le za profesionalizem, temveč polaganje temeljnih kamnov za nadaljnjo kariero. Po podatkih ameriškega Zavoda za zaposlovanje mladi med 18. in 34. letom v povprečju zamenjajo 9,2 službi. Druge raziskave kažejo na to, da je v lanskem letu v ZDA kar 75 % zaposlenih aktivno ali pasivno iskalo zaposlitev.


Izogibajte se “pametovanju”

Kadar menjavate službo, je iskanje pravega podjetja in okolja, v katerem boste delali, ponavadi le polovica naloge, ki je morate opraviti za modro upravljanje svoje kariere. Prav tako zelo pomembno je najti način, kako elegantno zapustiti prejšnjo službo. To svetuje tudi Joseph Grenny, direktor podjetja Vital Smarts iz mesta Provo, Utah, ZDA, ki vodilnim uslužbencem ponuja voditeljske treninge. Grenny je soavtor knjige “Crucial Conversations” oziroma Odločilni pogovori, ki predlaga načine za ohranjanje pristnih stikov s prejšnjimi šefi in sodelavci. Za Career Journal, revijo, ki jo izdaja Wall Street Journal, je povedal: “Vedno se izogibajte ‘pametovanju’ šefu o njegovih napakah. Če vam tega do sedaj ni uspelo, potem se tudi z vašim odhodom nič ne bo spremenilo.” Z izjavami o šefovem delu ter službenem ozračju se znajo skuhati največje zamere. Granny še dodaja: “Enako velja za ‘nasvete’ sodelavcem.”


Odkritost

Zamenjava službe ne sme biti izgovor za udrihanje po delovnem mestu, ki ga zapuščate. Ohranite mero profesionalnosti, ki vas je pripeljala do te točke v vaši karieri. To vam lahko pomaga do močnih referenc v prihodnosti. Pri pogovorih s potencialnimi delodajalci je potrebno biti umirjeno uravnotežen. Potrebno se je izogniti pogovorom o morebitnem napetem odnosu s sedanjim nadrejenim, saj nikoli ne smemo širiti slabih govoric o delodajalcih. Strokovnjaki svetujejo, da je potrebno biti na razgovoru odkrit o morebitnih razhajanjih v razmišljanju, nikoli pa se ne sme govoriti o preteklih dogodkih ali karakterju nadrejenega. Pred odhodom svetujejo tudi pogovor s kom iz kadrovskega oddelka, ki se mu razložijo razlogi za odhod. To je tudi odlična priložnost za oceno sposobnosti in opravljenega dela v podjetju. Vendar pa kritik nikoli ne jemljite preveč osebno. Najpomembnejše se je počutiti dobro zaradi menjave službe. Le tako je možen miren prehod na novo pozicijo.­

1 komentar

  1. V krogu ljudi, ki ga poznam, nihče nima manj kot 3 mesece določenega odpovednega roka že v pogodbi o zaposlitvi (kar je zakonsko dovoljeno) in malo je delodajalcev, ki ta rok sporazumno skrajšajo. Navadno se zgodi celo to, da če si jim ‘šel v nos’, te nalašč zadržujejo do zadnjega dne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj