V prejšnjem članku smo se osredotočili na zunanje atribute, ki privlačijo nasprotni spol. A lepota še zdaleč ni dovolj in prej ko slej mine – ostane pa tisto, kar nosimo v sebi, kar v osnovi smo. In nekatere lastnosti so za nasprotni spol zelo privlačne, druga pa … malce manj. In katere so tiste prve – katere lastnosti so pomembne in potrebne, da smo privlačni nasprotnemu spolu in ustvarimo trajno, zdravo in ljubečo zvezo?
 
 

1. Samozavest

Ena izmed najbolj privlačnih lastnosti – za oba spola in v obe smeri – je samozavest, ki prav neverjetno dvigne našo spolno privlačnost. Samozavestni ljudje tudi pogosteje dajejo znake, da so 'na voljo' oz. da jih nekdo zanima. In če signale oddajamo (na primeren način, seveda, ne s pomanjkljivimi oblačili in prostaškim vedenjem) jih bomo tudi več prejemali nazaj.
 
Četudi niste ravno najbolj privlačna oseba v prostoru, se obnašajte kot da ste srečni in zadovoljni s sabo kot celoto in to se bo poznalo tudi navzven – žareli boste! S tem pa bo manj opazna tudi kakšna pomanjkljivost, ki jo morda imate in zasenčile boste nesamozavestno lepotico popolnega videza s sključenimi rameni.
 

2. Zavedanje sebe

Poznavanje sebe, kdo smo, pomeni poznati svoj značaj, pozitivne in negativne lastnosti. Žal je tako, da starejši kot smo, bolj se spoznavamo, pogosto tudi na podlagi svojih napak. Saj veste – na napakah se največ naučimo (no, nekateri se pa tudi iz teh ne).
 
Psiholog Daniel Goleman, avtor prodajne uspešnice Čustvena inteligenca (mimogrede – ZELO priporočamo branje!), je zavedanje sebe opisal kot "poznavanje naših notranjih stanj, preferenc, virov in intuicij," čeprav to zajema tudi poznavanje svojih potreb, želja, navad; kaj nam je všeč in kaj nam ni; kaj nas razjezi in nas naredi defenzivne; kaj nas razveseli in osreči; kje smo pripravljeni delati kompromise in kje ne. V bistvu zajema vse, kar pomaga odgovoriti na vprašanje "Kdo sploh sem?"
 
In bolj kot se poznamo in zavedamo sebe, bolj nam naraste tudi samozavest, saj se zavedamo sojih prednosti in slabosti, se posvečamo temu, v čemer smo dobri in se izboljšujemo, kjer nismo.
 

3. Pristnost

Ko smo pristni, nas ni strah kazati pravega sebe. Pretvarjanje se kaj hitro prepozna. Pristnost oz. avtentičnost pomeni, da imamo realne predstave o dogajanju okoli nas; da sprejemamo sebe kakršni smo in tudi druge ljudi; da smo obzirni; da nimamo negativnega ali sovražnega smisla za humor (ki je pogosto le krinka za žaljenje in poniževanje drugih, kar pa jasno kaže na lastno negotovost – samozavestna oseba nima potrebe po poniževanju drugih); da lahko jasno in brez zadržkov izrazimo svoje občutke ter smo se pripravljeni učiti iz svojih napak.
 
Avtentičnost, samozavedanje in samozavest so sicer tesno povezane lastnosti. Ravno kombinacija avtentičnosti in ranljivosti daje ljudem samozavest, da se odprejo drugim in pokažejo, kdo so v resnici. Takšni ljudje se ne pretvarjajo, so pristni in to jim pomaga zgraditi globlje odnose.
 

4. Ranljivost

Ena najbolj pomembnih, a hkrati 'kritičnih' lastnosti, sploh za moške. Kajti biti ranljivi pomeni, da pokažemo tudi stvari, na katere nismo ponosni in so nam neprijetne: naše slabosti, občutljivosti, negotovosti … Res je – ko smo ranljivi, smo lahko ranjeni, zato se nekateri tako težko odprejo. A ravno ranljivost je tista, ki zgradi globok in intimen odnos, najsi bo partnerski ali prijateljski.
 
Ranljivost pomeni, da ne izbiramo, kateri del sebe bomo kazali in ne skrivamo, kdo smo. Pokažemo dobro in slabo; močno in šibko. Smo odprti, iskreni in realni – in za to je potreben pogum! Ranljivost pa ima še eno prednost – tako postanemo bolj dostopni, 'človeški' namesto popolni in nedostopni v svoji popolnosti.
 
Raziskovalka Brene Brown z univerze Houston je dobro povedala o ranljivosti: "To, da sprejmemo in pokažemo svoje šibke točke in smo ranljivi še zdaleč ni tako nevarno kot da se odpovemo pravi ljubezni in sreči – in to sta izkušnji, ki nas naredita najbolj ranljivi." Priporočamo tudi njen TED Talk o moči ranljivosti:
 
 

5. Pogum

Pri ranljivosti smo napisali, da zahteva pogum. In pogum je vsekakor tudi ena najbolj privlačnih lastnosti. S tem ne mislimo početje nepremišljenih neumnosti, temveč da smo se ob upoštevanju določenih rizikov pripravljeni odločiti za nekaj, kar ni popolnoma varno in gotovo; ali za nekaj, kar je riskantno, a vemo, da je prav (npr., se postaviti zase ali se zavzeti za nekoga, ki se mu godi krivica). To zahteva moč, pogum in čustveno stabilnost.
 

6. Odprtost za novosti in radovednost

Nadvse privlačna lastnost. Si prestavljate preživeti življenje z nekom ali se zgolj družiti z nekom, ki ga ne zanima nič; nima nikakršne želje po rasti in napredku in se nima želje nič novega naučiti ali početi, preizkusiti? Uf. Kreativnost, inteligenca, domišljija in radovednost so lastnosti odprtih posameznikov, ki uživajo v preizkušanju in učenju novih stvari; ki se zavedajo sveta okoli sebe in ga želijo spoznati in jih zanimajo nove izkušnje.
 
To ne pomeni, da morate na Triglav, če vas je strah višine – je pa pomembno, da ste odprti za nove izkušnje in doživetja (razen, jasno, če imate okoli sebe osebe ljudi oz. najdete partnerja, ki mu prav tako ustreza biti le doma oz. preživeti vsak dan enako).
 

7. Empatija

Ah, ta prečudovita, a tako zelo redka (čedalje bolj?) lastnost. Empatija je ena izmed lastnosti, ki nam prav tako pomaga zgraditi globlje odnose z drugimi – prijateljske in partnerske. A le s takimi, ki to lastnost posedujejo, sicer kaj kmalu ugotovimo, da 'nismo na isti valovni dolžini'. Nekomu, ki ne premore empatije, je razlagati o tem nekako tako kot bi mu govorili kitajsko.
 
Empatija pomeni, da se za nekoga iskreno zanimamo in ne le razumemo, kaj se z nekom dogaja, temveč z njim čutimo – torej lahko vsaj delno občutimo, kar ob nekem težkem dogodku ali obdobju doživlja. Bolj kot je nekdo čustveno inteligenten, globlje odnose z drugimi (ki so tudi čustveno inteligentni) lahko razvije.
 
Dobra novica pa je, da se da empatije naučiti. Pogoj je le, da je posameznik dojel, da mu na tem področju nekaj 'manjka' in je dovzeten za rast in napredek. Ponovno priporočamo že omenjeno knjigo Daniela Golemana, čudovito pa razloži tudi Brene Brown v spodnjem videusmiley
 
 

Povzetek

Ne glede na napisano je jasno, da smo si ljudje zelo različni in so različnim ljudem privlačne različne lastnosti – tako fizične kot tudi čustveno-inteligenčne. Zatorej četudi vse navedeno velja za večino, ne velja za vse – npr. so moški, ki imajo radi vitkejše ženske; so moški, ki imajo radi mišičaste in so moški, ki imajo raje oblinaste. In čeprav ima večina moških rada ženske z dolgimi lasmi, je nemalo takih, ki 'padajo' na kratkolaske. Enako velja v obratni smeri: ne padajo vse ženske na potetovirane mišičnjake ali na drag avto. Marsikatero bo bolj pritegnil tih in zadržan dečko z očali, ki večere raje preživlja za knjigo kot v fitnesu.
 
 
Skratka, kolikor ljudi, toliko okusov, zato se osredotočite na samozavest, pogum, empatijo in ostale 'notranje' lastnosti ter predvsem izžarevajte zadovoljstvo s sabo. Verjemite – ni je bolj privlačne lastnosti.
In ne pozabite: IMEJTE SE RADI!smiley
 

Foto: pinterest

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj