Mnogo je posameznikov, ki jim razmerje definira njihovo življenje, pri tem pa so pozabili nase in kdo sploh so kot posamezniki. Zdrav odnos namreč izhaja iz dveh zrelih in močnih posameznikov, ki odlično delujeta tudi samostojno, še boljše pa skupaj. Romantičen odnos ne bi smel biti steber, na katerega naslonimo sebe in celo naše življenje, temveč moramo biti kot posamezniki že sami po sebi bistvo in močan steber, ljubezenski odnos s partnerjem pa to, kar nam življenje še lepša in dopolnjuje in s katerima ste še močnejši. Ampak tu je tanka meja, kjer se ljudje hitro izgubijo.
Normalno je namreč, če je v zvezi do neke mere nekaj prilagajanja in dejanj iz ljubezni, povsem druga stvar pa je, če gre to predaleč in iz napačnih razlogov. Preverite, če se najdete v spodnjih vrsticah.

PREBERITE TUDI: Zato ženske izgubijo same sebe, ko postanejo mamice

1. Brez partnerja se počutite izgubljeno

Odvisnost se zgodi, ko vaše romantično razmerje postane edini vir vaše identitete. Z drugimi besedami, če ste brez partnerja, sploh ne veste, kdo ste in kaj početi. Počutite se izgubljeno in nemirno. Če opazite, da vedno opisujete stvari in dogodke v dvojini (midva) in če zaradi partnerja spreminjate načrte, ki ste jih morda imeli zase, potem ste že zelo zašli s svoje poti. Morate se počutiti popolno, tudi, ko ste sami. Vi ste individum.

2. Prostega časa ne znate preživljati sami

Seveda, normalno je, da si želimo partnerjeve družbe in da uživamo v času, preživetem z njimi. Pravijo, da je v dvoje lepše. To drži, a lahko se imate tudi sami s seboj lepo. Če opazite, da ne znate početi ničesar več brez družbe vašega partnerja, potem je to znak za alarm.

3. Vaše razpoloženje je odvisno od vašega partnerja

Lepa dejanja, ki jih storimo za naše bližnje so čudovita navada, a le dokler ne gre predaleč. Če ugotovite, da ste srečni in zadovoljni le takrat, ko počnete nekaj za partnerja, so možnosti, da ste razvili nezdravo odvisnost, zelo velike.

4. Brez njih ne znate sprejeti odločitev

Kakršnokoli odločitev sprejemate, je ne znate sprejeti, brez da bi se posvetovali s svojim partnerjem. Normalno je, da se na partnerja zanesemo, ko ne znamo sprejeti določene odločitve in da upoštevamo njihovo mnenje, ki nam veliko pomeni, a vseeno moramo biti samostojni s sprejemanjem odločitev ter se opreti nase. Odvisni ljudje pogosto sprejemajo odločitve zaradi drugih in ne znajo misliti s svojo glavo.

5. Ne prenesete, ko gre partner ven brez vas

To je eden izmed največjih znakov, da ste povsem odvisni. Če ne dovolite partnerju, da gre nekam brez vas, to ni zdravo razmerje. Vsak posameznik je, četudi v zvezi, še vedno posameznik, ki mora živeti svoje življenje in potrebuje tudi svoj prostor in čas.

PREBERITE TUDI: 32 krutih resnic o resnih razmerjih

6. Odmaknili ste se od svojih prijateljev in družine

To, da se nekdo, ki je v zvezi, odmakne od svojih prijateljev in družine, se običajno zgodi na dva načina. Ali vas partner izolira od ljudi, ki jih imate okoli sebe, s tem, da preprečuje stike, ali pa to nezavedno storite sami, s tem, ko raje izberete družbo partnerja in vse prevečkrat zanemarite druge ljudi.

7. Ne stojite za svojimi prepričanji

Čeprav vas nekaj zares moti in teži, ne spregovorite o tem, saj vas je strah, da bo partner jezen na vas. Vedno se čutite dolžni ugoditi zahtevam partnerja. Pomembno je, da imate svoje mnenje in da ste iskreni. Da se postavite zase in rečete ne, ko je to potrebno.

8. Svojemu partnerju niste zmožni reči ne

Karkoli vas vaš partner prosi, mu boste ustregli, saj se bojite zavrniti. Lepo je, če za partnerja poskrbimo (tako, kot on za nas), a konstantna strežba in zadovoljevanje potreb pač nista v redu. Če ste postavili njegove potrebe pred svoje, ste na napačni poti. Beseda NE ni sebična. Če vas ima partner zares rad, vas bo želel videti srečne. Raziskujte svoje meje, jih postavite in se jih držite. Bodite iskreni, povejte partnerju, da boste od sedaj naprej osredotočeni nase in na svoje cije in potrebe.

9. Vsi vaši načrti vključujejo vaju oba

Del romantične oz. ljubezenske zveze je tudi skupno življenje. Skupne počitnice, skupen prosti čas in skupen vsakdan, kar je povsem normalno, še posebej, če ima par otroke. A če so vsi vaši načrti sestavljeni tako, da vključujejo tudi partnerja, potem je to znak, da niste samostojna oseba. Načrtujte kavo s prijateljico, nakupovanje z mamo, kino večer s sestro ali srečanje z bivšimi sošolci. Še bolje: načrtujte čas zase! Vzemite si čas za telovadbo, sprehod v naravi ali enodnevni izlet k sorodnikom. Čas, namenjen le vam, vam bo koristil, izboljšal odnose, poleg tega pa dal tudi vašemu partnerju nekaj svobode.

10. Čutite anksioznost

Anksioznost je sicer širok pojem mnogih težav, a eden izmed vzrokov je tudi ta, da nenehno iščemo potrditev od kogarkoli, ki ni vi. Lahko se začnete počutiti tesnobno, če boste preobremenjeni ali če boste imeli občutek manjvrednosti. Ni v redu, da komurkoli predate kontrolo nad tem, kako se počutite.

11. Spreminjate sebe, da bi ugodili partnerjevim pričakovanjem

Zavedno ali nezavedno lahko začnete slediti partnerjevim interesom in jih vzeti za svoje. Vse, da bi mu bili čimbolj podobni, da bi vas imel čimraje. Seveda, dobro je, da ste odprti za partnerjeve hobije in interese, ampak to ne pomeni, da morate zato zatajiti svoje in posvojiti njegove. Vi ste vi! Vaš partner naj vas ljubi zato, ker ste taki, kot ste . spoznajte svoja prepričanja in interese in se jih držite. Pomislite, kaj vas veseli in kakšni so vaši hobiji, in se tega lotite.

Najdite se

Zdrava zveza namreč pomeni, da dva posameznika rasteta skupaj in ne eden proti drugemu. Super je, če se najdeta posameznika, ki se imata skupaj lepo, se imata rada, se spoštujeta, podpirata in skupaj živita življenje, a pomembno je, da je vsak v paru tudi individualno močan člen. Ljudje smo le enkrat na svetu in živimo zase. Moramo biti samostojne osebe, neodvisne od drugih. Namen partnerstva ni, da se izgubimo v dvojini, temveč da rastemo individualno, a v super družbi ljubečega partnerja. Stvar se lahko zaplete, če zavračamo sebe, svoje želje, potrebe in vrednote le zato, ker nas je strah konca zveze.

Če ste od zveze in partnerja odvisni, potem je povsem mogoče, da sebe vrednotite le na podlagi tega, kako vas vidi vaš partner. Če pred sebe postavljate partnerja, potem je to alarmni znak. Življenja si z boljšimi polovicami resda polepšamo, a to ne pomeni, da moramo zato zapustiti sebe. Če ste del takega življenja in se v teh vrsticah najdete, potem se poiščite in začnite novo pot individualnega življenja, kjer ste na prvem mestu vi sami. Tudi partner vas bo ljubil močneje, če boste močna, samostojna in neodvisna oseba.

PREBERITE TUDI: Kaj pripelje moške do tega, da se ohladijo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj