Biti v razmerju z nekom, ki je zelo pedanten in perfekcionističen, nikakor ni lahko. Red, čistoča in organiziranost v vsakem trenutku so lahko izčrpavajoči. Prav tako so izčrpavajoči trenutki, ko neprestano kritizira in ko nič, kar storite, ni dovolj dobro. Kako preživeti trenutke, ko je vaš partner še posebej kritičen?

PREBERITE TUDI: 5 stopenj ljubezni (večina jih pride le do 3. stopnje)

1. Preslišite

Nekdo je nekoč dejal: “V vsakem dobrem zakonu včasih pomaga, če se naredimo malo gluhe.” Ta nasvet pomaga v vsakem odnosu in tudi na službenem mestu. Včasih pač moramo kaj preslišati – oz. kot pravimo: “Čez eno uho notri in čez drugega ven”. Kar bolje razloženo pomeni, da poskusimo, da nas to, kar slišimo, ne znervira, ne razburi in da na to ne reagiramo. Preprosto poskusimo, da preslišimo in se ne obremenjujemo. Odziv z jezo ne bo ničesar rešil. Če vaš perfekcionistični partner nerga nad stvarmi, nad katerimi ne moremo imeti nadzora, morda sploh ničesar ne pričakuje, le malo mora ponergati. Preslišite ga torej ali pa naj težavo reši sam.

2. Zavedajte se, da ni težava v vas

Ko se soočate s pretirano kritičnim zakoncem, je nujno, da se spomnite svoje lastne vrednosti, se pohvalite in in potrdite svoje dosežke. Spomnite ga, da ste v tem skupaj. Odkrito slavite njegove uspehe in ga spodbujajte, morda se bo od vas kaj naučil. Globoko v sebi veste, da njegova kritičnost nima ničesar z vami. To je njegova težava, zato tega ne jemljite osebno.

3. Poskusite z razumevanjem

Ko je vaš partner razburjen, ker nečesa niste storili prav, imate na voljo dve možnosti; jezo ali empatijo. Jeza ne reši ničesar. Bodite radovedni in ga skušajte razumeti. Razumevanje bo vzpodbudilo občutke sočutja in ljubezni. Tako naučili, saj najverjetneje nikoli ni bil dovolj dober zanje in vse, kar se nam zgodi v otroštvu, se nam odraža tudi v odrasli dobi.

Vsak se z nečim sooča in vsak je prinesel s seboj določeno prtljago. Določeno razumevanje zakaj je nekdo tak kot je, naredi odnose lažje.

PREBERITE TUDI: 32 krutih resnic o resnih razmerjih

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj