­”Eden najpomembnejših dejavnikov zadovoljstva je zaupanje v delo, v sodelavce, v vodstvo in podjetje kot celoto, zato ga skrbno negujemo ter vestno izpolnjujemo obljube, ki smo jih dali svojim zaposlenim. Brez tega ne bi mogli uresničiti vseh zavez, ki smo jih dali svojim kupcem, saj šele njihovo zadovoljstvo z našo storitvijo zaključi krog uspešnega poslovanja Skupine Tuš na interni in eksterni ravni,” so nam povedali v Skupini Tuš. Tudi v agenciji Smiljana Morija so vedno izpolnili vse, kar so obljubili. Sergeja Pirc pa kot svetovalka družbe, ki ni pogosto v vlogi delodajalca, ampak posrednika, opozarja delodajalce na nezadovoljstvo zaposlenih in na njihova neizpolnjena pričakovanja. “S ciljnim iskanjem smo namreč dolgoročno uspešni le, kadar ima podjetje na zaposlitvenem trgu dober ugled in ne krši svojih obljub delojemalcem,” še dodaja Sergeja Pirc.

Glavno zagotovilo za izpolnitev delodajalčevih obljub je pogodbeno razmerje

“Glavno zagotovilo je vsekakor pogodbeno razmerje, ki ga podpišeta obe strani, ki s tem stopata v partnerski odnos,” pravi Sergeja Pirc, ki dodaja, da morajo biti v takem dokumentu “jasno opredeljena ‘pravila igre’, zapisana in sprejeta na obeh straneh. Obljube, tako delodajalčeve kot delojemalčeve, lahko ostanejo le pri izrečenem, so pa vsekakor pokazatelj zaupanja med obema stranema. Tako kot delojemalec ne more biti nikoli povsem prepričan, da mu bo delodajalec izpolnil vse obljubljeno, velja tudi za delodajalca. Velikokrat tudi delojemalci kršijo svoje obljube, celo ne nastopijo dela  kljub podpisu pogodbe o zaposlitvi,” razlaga Sergeja Pirc. Po mnenju Smiljana Morija pa so izkušnje tiste, ki delojemalcu vlivajo zaupanje. Pravi namreč, da je lahko delojemalec prepričan v izpolnitev obljub delodajalca šele takrat, ko delodajalec to v resnici izpolnjuje.

Pred podpisom pogodbe se prepričajte, kam greste

“Vsak delojemalec lahko zelo veliko naredi sam že s tem, da izve, kam in v kaj se podaja,” je prepričana Sergeja Pirc in opozarja, da lahko v dobi, ko so informacije tako dostopne in je treba vložiti le malo truda, da jih najdemo, natančno preverimo, kako stoji podjetje, kako ugledno je na trgu, kakšna je njegova finančna stabilnost, se pozanimamo o organizacijski klimi, sodelavcih ipd. Marsikaj lahko delojemalci izvedo tudi, če postavijo delodajalcu prava vprašanja.

Smiljan Mori­
Smiljan Mori, predsednik uprave Agencije Mori
“Včasih ni pomembna kvalifikacija, ki jo nekdo ima, ampak njegove osebnostne lastnosti. Ljudi namreč najemamo zaradi izkušenj, odpuščamo pa zaradi osebnostih lastnosti.”

Sergeja Pirc, svetovalka, Dr. Pendl & Dr. Piswanger
“Kot velja za vse pomembne odločitve, ki jih sprejemamo v življenju, se je tudi pri menjavi službe vredno dodobra pozanimati o bodočem delodajalcu, iti na več razgovorov, morda celo spoznati ljudi, s katerimi bi tesno sodelovali, ipd.”­

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj