Zaradi tega je manj verjetno, da bodo eksperimentirali z drogami ali da se bodo za odgovore zanašali na prijatelje. Ste vzor svojim otrokom in vaši pogledi na alkohol, tobak in droge lahko močno vplivajo na njihovo mnenje o njih. Zato naj pogovor o drogah postane del vaših splošnih pogovorov o zdravju in varnosti.

Kako se o zadevi pogovoriti z najstnikom?

Najstniki imajo verjetno vrstnike, ki uživajo alkohol ali droge, in prijatelje, ki vozijo. Pogovarjajte se, ne samo zato, da bi razumeli najstnikove misli in občutke, temveč tudi zato, da bi se pogovarjali o nevarnostih vožnje pod vplivom drog ali alkohola. Pogovarjajte se o pravnih vprašanjih – zaporni kazni in denarnih kaznih – ter možnosti, da bi bili oni ali kdo drug resno poškodovan.

Razmislite o sklenitvi pisne ali ustne pogodbe o pravilih glede izhodov ali uporabe avtomobila. Lahko obljubite, da boste pobrali svoje otroke kadar koli (tudi ob 2. zjutraj!), brez vprašanj, če vas pokličejo, ko je oseba, odgovorna za vožnjo, pila ali uživala droge.

Morda vam bodo postavili natančnejša vprašanja o drogah. Če se o tem pogovorite s svojim najstnikom že od samega začetka, lahko pojasnite svoja pričakovanja in mu pomagate, da se počuti varno.

Kako lahko pomagate zaščititi svoje otroke pred drogami?

Droge lahko prizadenejo vsako družino. Če pa se pogovarjate s svojimi otroki in ostanete vključeni v njihova življenja, jim lahko pomagate, da so varni. Spodbujajte svoje otroke, da se udeležijo hobijev, športov in klubov, ki jih zanimajo. To lahko pomaga pri pozitivnih interakcijah in samozavesti.

Pokažite načine, kako zavrniti droge, če so ponujene. Sporočite jim, da lahko vedno pošljejo sporočilo ali pokličejo, če želijo zapustiti situacijo, in prišli boste ponje.

Toplo, odprto družinsko okolje – kjer lahko otroci govorijo o svojih občutkih, kjer so njihovi dosežki pohvaljeni in kjer se krepi njihova samopodoba – spodbuja otroke, da povedo svoja vprašanja in pomisleke.

Naj pogovor z otroki postane redni del vašega dneva. Poiščite čas za stvari, v katerih uživate, skupaj kot družina, kar pomaga vsem ostati povezani in ohraniti odprto komunikacijo. Včasih se otroci pogosteje pogovarjajo, ko jim ni treba vzpostaviti očesnega stika – na primer, ko ste v avtu ali hodite skupaj.

Ponudite podporo, ki jo potrebujejo, ali poiščite dodatno pomoč, če je potrebna.

PREBERITE TUDI: Zakaj je za otroke dobro, da obedujete skupaj kot družina

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj