Oblečen/a je premišljeno, uglajeno in izgleda, kot da so bila oblačila super draga, outfite pa je sestavil vrhunski stilist. A brez skrbi, za ‘videz za milijon dolarjev’ ni potrebnih dejanskih milijon dolarjev, temveč le nekaj dobrega okusa in občutka za elegantno oblačenje. Če tega še nimate, pa upoštevanje določenih pravil.

Upoštevajte spodnjih 7 pravil in tudi same boste z malo vaje kaj kmalu videti enako!

1. Izogibajte se prekomernim potiskom

Potiski, sploh če so zelo izraziti in barviti, so kaj hitro videti ceneno, s tem pa tudi celotni outfit. Po drugi strani enobarvni kosi, sploh v umirjenih barvah, delujejo drago in prefinjeno. Če želite barve, bo boljša izbira kot močni potiski t. i. ‘color blocking’ ali en kos s potiski (do tri barve) in drugi enobarven v eni izmed barv v potiskanem kosu. Ponavadi so lepše in bolj elegantno videti večji potiski kot drobni.

Dodatna prednost klasičnih enobarvnih kosov je tudi v tem, da ne gredo nikoli iz mode in jih lahko – sploh, če ste kupili kakovostne – nosite leta in leta. Obstajajo sicer izjeme – krasen primer je Olivia Palermo – ki jo ‘lahko odnesejo’ tudi z drobnimi in neujemajočimi se vzorci, vendar imajo celoten videz tako dovršen ter outfit usklajen z brezhibnimi make-upom, pričesko in modnimi dodatki, da se, če niste na istem, temu raje izogibajte. Veliko bolj verjetno je namreč, da boste videti načičkano kot elegantno.

2. Držite se ene barvne družine

Če želite izgledati elegantno in drago, pozabite na kombiniranje preveč in premočnih barv. Najbolj elegantno boste videti, če boste oblečeni v eno barvno družino, npr. črno-sivo ali v bež odtenke. Temu se reče t. i. ‘ton na ton’ oblačenje, ki ustvari zares prefinjen in uglajen videz, še zlasti, če ga kombinirate z elegantnim, minimalističnim make-upom in premišljeno izbranimi modnimi dodatki. Prav tako se zavedajte, da boste v umirjenih tonih videti veliko bolj elegantno kot v živahnih, četudi se bodo slednji ujemali.

3. Okraske, napise in našitke ohranite na minimumu (ali se jim v celoti izognite)

Po čem spoznate osebo, ki nima občutka za eleganco (verjetno pa je prisotno tudi pomanjkanje samozavesti) in se mora kazati z očitnimi in opaznimi napisi blagovnih znamk? Po izbiri oblačil priznanih oblikovalcev, ki pa so vseeno bolj kot ne ‘mainstream’. To so oblačila, ki imajo velike napise blagovne znamke ter bleščeče sponke in zaponke z logotipi, ki kar udarijo v oči. S tem seveda ustvarite ravno nasproten videz od želenega – cenen in brez okusa.

Zatorej raje izberite oblačila, ki nimajo tovrstnih napisov. Tudi cenovno zelo ugodna oblačila se dandanes dobijo zares lepa in kakovostna, v kakovostnih materialih, umirjenih barvah in prefinjenih krojih. Skorajda neomejeno jih boste lahko kombinirali in boste videti uglajeno in okusno.

4. Nosite materiale, ki so podobni svili in fini volni

Lahki, zračni materiali, ki lepo padajo (med najboljšimi je viskoza in poliestrske mešanice – izogibajte pa se čistemu poliestru, če želite ‘dihati’ v oblačilu) so videti zelo elegantno in ženstveno, sploh bluze, krila in obleke. Zaradi ‘plavanja’ po zraku ob hoji poudarjajo gracioznost ženskega gibanja in obline ženskega telesa in so zatorej idealna izbira, če želite poudariti svojo ženskost.

5. Pazite na odlično prileganje

Nikar ne pričakujte, da vam bo vsak kupljen ali želen kos ulito prav – nismo delani po kalupih. Zato sprejmite kot dejstvo, da boste morali nekatere kose dati malce popraviti; npr. zožati v pasu, skrajšati kak centimeter ipd. Naj vaša šivilja postane vaša najboljša prijateljica, saj bo lahko iz ‘ok’ kosa z nekaj šivi naredila kos, ki vam bo ulito prav in v katerem boste kot iz škatlice.

6. Premišljeno z modnimi dodatki

Medtem, ko so nujno potrebni in mora biti njihova izbira premišljena, da zaokrožjo outfit – so namreč pika na i – pa bo nepremišljeno navešanje z vsem, kar vam pride pod roke, pokvarilo še tako skrbno izbran in usklajen outfit. Zato premišljeno izberite torbico, čevlje, zapestnice, uhane, ogrlico in pas za k vsakemu outfitu in če ste v dvomih, se držite načela ‘manj je več’.

7. Ne pozabite na make-up, nalakirane nohte in urejeno pričesko

Verjetno ni treba posebej omenjati, da še tako dobro izbran outfit, do pike dopolnjen z ustreznimi modnimi dodatki, ne bo prišel do izraza, če ga bodo spremljali pust obraz brez make-upa in mastni lasje oz. neurejena frizura. Ves trud bo zaman, zato si vzemite čas, da si uredite tudi frizuro in nanesete vsaj minimalni make up.

Kako si pomagati, če vam nikakor ne gre?

Če se kljub vsem nasvetom ne znajdete, vam priporočamo, da si pomagate npr. s spletno stranjo pinterest.com in spletno trgovino net-a-porter.com, kjer lahko vidite neomejeno skrbno izbranih in usklajenih outfitov in dobite nešteto (novih) idej – tudi če mislite, da veste že vse. Če imate npr. črno mini krilo in ga nosite z dvema ali tremi kosi, poiščite outfite ‘black mini skirt outfit’ in odprle se vam bodo možnosti neverjetnih razsežnosti ter kombinacije, na katere niti pomislile niste, a so videti naravnost fantastično.

4 KOMENTARJI

  1. Po prebranem sem ugotovila, da se teh pravil podzavestno držim, sicer včasih stopim ven iz teh okvirjev s kakšno živahno barvo – sicer zelo premišljeno kombinirano, da jo malo umirim, ampak se vedno znova zalotim, da se vrnem k tem pravilom, saj se le tako oblečena in urejena počutim dobro.

  2. Se opravičujem, če bo vprašanje zvenelo neumno, ampak kje na strani se nahajajo slike teh končnih outfitov? Z iskalnikom desno zgoraj najdem samo posamezne kose (za nakup) in ne slik kako to nositi … Vidim, da na PLju velikokrat uporabljate Net-a-porter fotografije končnih lookov, ampak jaz na njihovi strani vidim samo spletno trgovino z oblačili & co. 🙂 Če mi kdo lahko pojasni, se zahvaljujem.

  3. Sedora, če prav razumem, sprašuješ za net-a-porter? Ko si na samem izdelku (npr. bluza), imaš na levi več fotk: sam izdelek in skombiniran v outfit, slikan z več strani, na koncu pa še video.
    Ko si na ‘vrsti’ izdelkov – npr. jeans – pa imaš levo zgoraj možnost klika na ‘outfit view’.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj