Do vraščenih dlak pride, ker odmrle kožne celice ne dovolijo dlaki, da bi prišla ven iz mešička. Tako se dlaka, namesto, da bi rasla skozi kožo navzven, obrne in začne krožno rasti v lasnem mešičku. Dlaka raste, se daljša in s tem se veča tudi podkožna bulica. Včasih se skozi kožo lahko vidi zavito dlako, pri debelejši koži pa ne.

Težave ja pogostejša pri kodrastih laseh oz. dlakah, ki že same po sebi rastejo drugače, v zavoj in ne naravnost navzven; ter pri bolj močnih, trdih dlakah.

Vraščanje dlak se pojavlja tako pri ženskah kot tudi moških in tako na obrazu kot tudi po telesu, a na srečo se ga da preprečiti ali vsaj zelo omiliti. Načeloma lahko ta težava doleti vsakogar, večinoma pa so nekateri ljudje bolj nagnjeni k temu, medtem ko drugi nimajo nikakršnih težav. Vraščene dlake sicer niso nevarne, so pa nadležne in neestetskega videza. Ker lahko vraščene dlake, če ne poskrbimo za njih, privedejo do bolj zoprnih težav – hudega vnetega mozolja z ujeto dlako in prisotnim vnetjem – je zelo pomembno, da se jih lotimo pravočasno in na pravi način.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj je kavni piling odličen za nego telesa

Luščenje kože

Če smo nagnjeni k vraščanju dlak, sta pomembni predvsem dve stvari: vlaženje kože in luščenje (odstranjevanje odmrlih celic). Torej je nujno potrebno uporabljati izdelke za luščenje ter kožo vlažiti z mleki in losjoni za nego kože. Če je koža mehka in gladka, torej lepo navlažena in so odstranjene odmrle celice, je britje lažje in natančnejše (dlako se zares odstrani čisto ob koži) in je posledično manj možnosti za vraščanje. Seveda pa vraščanje dlak ne povzroča le britje, temveč kakršnokoli odstranjevanje dlak – puljenje z depilatorji, voski, sladkorjem – z izjemo trajnega odstranjevanja z laserjem.

Kemično luščenje / piling

Izdelki za luščenje, torej z alfa in beta hidroksi kislinami, tudi odstranjujejo odmrle celice, s čimer preprečujejo nabiranje odmrlih celic in s tem vraščanje. Še zlasti salicilna kislina (beta hidroksi kislina) je pri tem izjemno učinkovita, saj odstranjuje odmrle celice tudi v pori in zmanjšuje proizvajanje loja. Nekateri pa se zelo dobro odzovejo tudi na retinoide.

Mehansko luščenje / piling

Zelo priporočljivo pa je tudi mehansko luščenje kože z mehko krtačo za telo ali ‘loofah’ ali kako drugo vrsto piling rokavic. S tem se tudi odstrani odmrle celice, masaža pospeši prekrvavitev in poskrbi, da se dlake pri rasti obrnejo pravilno. Masaža z grobo rokavico je tudi idealna rešitev za dlake, ki so se ravnokar začele vraščati, saj jih sprosti in ‘reši’ iz kože.

Pomembno

 • Ne glede na to, ali se odločite za kemični ali mehanski piling – ali pa kombinacijo – v vsakem primeru ga naredite vsak drugi dan in ne poredkeje.
 • Nikoli ne uporabite na isti dan dveh oblik luščenja kože: vedno ALI grobo masažno rokavico oz. krtačo ALI izdelke s kislinami.
 • Kože ne luščite 2 dni po britju, saj že samo britje lušči kožo (odstranjuje odmrle celice).
 • Nikoli ne uporabljajte izdelkov s kislinami takoj po odstranjevanju dlak temveč počakate najmanj en dan, še bolje dva.

Nasveti in opozorila

 • Nikoli se ne brijte preko vraščenih dlak, saj lahko postrgate kožo z izboklin in ostanejo vam lahko brazgotine. Pride lahko tudi do vnetja.
 • Vedno se brijte v nasprotni smeri rasti dlak – le tako so dlake zares pobrite popolnoma ob koži.
 • Priporočljivo je, da je koža pred britjem kake 3 minute mokra – tako se zmehčajo koža in dlake, britje je izjemno enostavno in koža gladka.
 • Poskrbite za zadosten nanos kakovostnega izdelka za britje, da se prepreči trenje – britje je veliko lažje, če britvica gladko drsi po koži.
 • Redno menjajte britvice – ostrina in neobrabljenost sta zelo pomembni za gladko britje, da se ne poškoduje koža in za preprečevanje vraščanja.
 • Če dlake odstranjujete s puljenjem, je idealno, če lahko kožo po puljenju ohladite z mrzlimi obkladki, da se hitreje pomiri in pore zožajo.
 • Če je prišlo do vnetja, se mažite z oljem čajevca, sicer pa tudi salicilna kislina in retinoidi delujejo protivnetno.
 • Če imate močnejše in gostejše dlake, ki so vam zelo nadležne in imate hujše težave z vraščanjam, se odločite za trajno lasersko odstranitev.

PREBERITE TUDI: Celulit – kateri tretmaji zares pomagajo?

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj