Čas po porodu je za vsako mamico izjemen čas. Je čas, ko je ženska bolj občutljiva, izčrpana, zmedena, srečna in hkrati obupana. Mnogo mamic pade v stanje obupa, stresa in žalosti. To obdobje imenujemo poporodna depresija. Izraz ima ogromen razpon; od rahle otožnosti do psihoze in depresije, ki je resno stanje in pri katerem se svetuje profesionalna pomoč.

PREBERITE TUDI: 10 stvari o nosečnosti in porodu, ki vam jih niso povedali


Poporodna tesnoba

Po porodu se v vsaki novopečeni mamici namreč poraja tisoč misli, milijon vprašanj, sreča, negotovost, veselje in hkrati zaskrbljenost. Vsi ti mešani občutki povzročijo, da se pri njih razvije tesnoba. Še posebej ženske, ki se z materinstvom srečajo prvič, so postavljene v novo, doslej nepoznano vlogo in znajdejo se pod pritiskom. Pomanjkanje spanja, nove naloge in skrb za vse povzročajo občutke izčrpanosti, tesnobe in osamljenosti. Normalno je, da mamice občutijo mešane občutke, zaskrbljujoče pa je, če le-ti prerastejo v duševno motnjo. Kako si lahko pomagate, če se soočate s poporodno tesnobo?

1. Optimizacija vnosa hranil

Podcenjujemo vlogo prehranjevanja, ob poporodni depresiji in nasploh. Si predstavljate skozi kaj vse gre žensko telo? 9 mesecev nosečnosti, porod in še poporodne težave. Telo je izčrpano in nima časa, da se spočije. Telesu manjkajo tako zaloge hranil kot energije in to v času, ko bi ženska to najbolj potrebovala. Pomembno je, da novopečeni mamici ponudite pomoč oz. ji pomagate toliko, kot lahko in toliko, kot želi sama. Jedi naj bodo ustrezno in raznoliko pripravljene, da ženska po porodu zaužije veliko vitaminov in mineralov ter spije veliko tekočine. Pomagajte si tudi s prehranskimi dopolnili; uživajte multivitamine in omega-3 maščobne kisline. Že med nosečnostjo pa lahko uživate olje polenovke.

2. Spanje in počitek

Da, nemogoče je, da bi novopečena mamica imela dovolj ur spanca ali počitka, pomembno pa je, da se ji to omogoči, kadar le lahko. Partnerji in drugi bližnji, pomagajte, da si novopečena mamca lahko nabere nekaj novih moči ali energije.

3. Povejte, kaj potrebujete

Mamice, ki ste pravkar po porodu, opogumite se in jasno povejte, kaj potrebujete in si želite. Če boste zaprosile za pomoč, to ne pomeni, da ne zmorete, temveč da ste dovolj pogumne, da poveste, kaj potrebujete. Ženske pogosto želijo poskrbeti za vse okoli njih in pozabijo na svoje lastne potrebe. Seveda je dojenček tisti, ki ima trenutno največje potrebe in potrebuje vašo skrb, vi pa ste tisti, ki zanj najbolj(e) skrbite, zato morate tudi vi poskrbeti zase, da boste kar najbolj pri močeh. Povejte drugim torej, kaj je tisto, kar potrebujete in kar bi vam olajšalo dneve. Ne pozabite na osnovne potrebe: pijte dovolj vode, jejte zdravo (ne pozabite jesti) in glejte tudi nase.

4. Predelajte porod in se soočite s svojimi občutki

Porod je čudež; je velik dogodek. Dobili ste otroka in postali ste mati. Lahko je za vas to najlepši ali pa najbolj travmatičen dogodek; ženske ga dojemajo različno – odvisno od zapletenosti in težavnosti samega poroda, odvisno od moči in počutja nosečnice ter drugih okoliščin. Če je bil porod za vas težka preizkušnja, poskusite predelati dogodek in se o njem pogovoriti tudi s partnerjem. Prepoznajte svoje občutke in se z njimi soočite. Najhuje je za vami.

5. Opustite občutek krivde

Verjetno ste v vrtiljaku čustev, kar je normalno. Pomembno je, da vsa čustva prepoznate in jih predelate. Je pa eno čustvo, ki ga mirne volje lahko odvržete in ki se mu reče krivda. Mamice se počutijo krive za vse; ker nečesa niso storile prav, ker so si vzele čas zase, ker se je otroku morda nekaj zgodilo. Po vsej verjetnosti delate vse, kar lahko, da ste kar najboljša mati in partnerka, zato se nikar ne počutite krive brez razloga.

6. Najdite pomoč

Če ste v situaciji, ko vam bližnji ne morejo pomagati ali če nimate partnerja ali je le-ta odsoten, potem si brez slabe vesti, če le lahko, najdite pomoč pri opravilih. ‘Pocrkljajte se’ in naročite servis, ki vam bo zlikal goro oblačil, naročite živila v spletni trgovini ali dostavo na dom. Pomembno je, da zoptimizirate čas, da ga porabite čim manj za zoprna opravila in čim več za otroka in zase.

7. Zaupajte svoji intuiciji

Prišli bodo časi, ko boste z vseh strani prejemali nasvete in ideje, kako bi morali negovati in vzgajati svojega otroka. Prav je, da vam ljudje želijo pomagati, in nasvete lahko sprejmete s hvaležnostjo, a na koncu dneva vi svojega otroka najbolj poznate, zato zaupajte sebi in svoji intuiciji. Ne popustite pod pritiski okolice.

8. Sprijaznite se, da nimate totalnega nadzora
Naučiti se morate, da pri starševstvu nič ni pod kontrolo. Otroci so namreč nepredvidljivi, nam pa tudi ni potrebno vedno imeti vsega pod nadzorom. Prej ko boste to sprejeli, bolje bo.

PREBERITE TUDI: Družina po porodu

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj