Splav je za mlado žensko precej težka izkušnja, a je pravzaprav zelo pogosta, le da se o tem ne govori veliko. Največji razlog, da je splav čustveno tako boleč udarec, je verjetno prav ta, da žensko najprej novica o nosečnosti razveseli do neba, potem pa ob splavu sledi hiter, strm in težak udarec na tla. Konec je s pričakovanji, razmišljanji in načrtovanjem ob prihodu novorojenčka. Kako preživeti?

PREBERITE TUDI: Izguba boli. Kako pomagati?

Žalovanje

Splav je izguba. spontani splav je nenadna izguba. Temu sledi žalovanje. Nihče ne more napovedati, koliko časa bo trajal proces žalovanja. Lahko traja dneve, tedne ali celo mesece. Nihče ne gre čez enak proces, kajti intenziteta in čas žalovanja sta različna od posameznika do posameznika in od mnogih drugih dejavnikov: v katerem tednu je bila nosečnica, ko je splavila; osebna moč posameznice; socialne okoliščine; podpora drugih ipd. Vsi pa gredo čez podobne faze.

Zanikanje

Zanikanje je običajno prva faza žalovanja. V tej fazi človek zanika realno stanje in ne verjame, da se je izguba zares zgodila.

Jeza

Jeza je druga faza žalovanja. “Zakaj se je to zgodilo prav meni”, se vpraša skoraj vsak, ki se soočajo z izgubo. Človek se ob tem počuti, da se mu dogaja krivica. Pojavi se občutek jeze. Človek je jezen nase, na vse ostale in na cel svet. Nič hudega, če se človek tako počuti. Jezo je potrebno dovoliti, izraziti, jo sprejeti in se z njo soočiti.

Občutek krivde

Težka čustva se tu še ne končajo. Slej kot prej pride človek v fazo, ko se sprašuje, ali je sam kriv za nastalo situacijo.

Žalost

Ko človek skoraj sprejme situacijo, ko ni več jezen, ko nikogar več ne obsoja, se prične žalovanje. Pojavi se čista žalost. Ne odbijajte pomoči prijateljev in družine, a dovolite si biti žalostni.

Sprejetje

Po nekem času, ko človek izgubo popolnoma sprejme, ugotovi, da je dovolj močan, da to prebrodi. Seveda se izgube nikoli povsem ne preboli, se pa lahko nauči z bolečino živeti. Naprej gre človek le močnejši.

Najdite podporo

Marsikdo ne razume bolečine, ki se ob spontanem splavu pojavi. Če ste doživeli spontani splav, vas bodo najbolje razumeli tisti, ki so šli čez enako bolečino. Najdite podporna društva v svoji okolici ali na spletu. Povežite se z ljudmi, lažje vam bo. Pogovorite se s svojo zdravnico, najdite strokovno pomoč, če je potrebno. Najdite notranjo moč; oprite se nase.

In zapomnite si: niste sami. Povežite se s partnerjem, saj sta v tej bolečini skupaj. Podpirajta se, stojta si ob strani in držita skupaj.

PREBERITE TUDI: Ko boste izvedeli, kaj pomeni izraz ‘mavrični otrok’, vas bodo prevzela čustva

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj