… slednji postanejo bolj optimistični. Zakaj bi, se sprašujete? Razlogov je precej; med drugim do optimisti dokazano bolj zdravi, živijo dlje, so uspešnejši na vseh področjih življenja in bolj zadovoljni s svojim življenjem. Torej, če sodite med tiste, ki kozarec vidijo na pol prazen namesto poln – kaj pravite, bi poskusili? Bolj enostavno je, kot si mislite – gre le za zamenjavo nekaterih besed.

1. Nehajte uporabljati negativne fraze

Mednje sodijo npr. "Ne morem.", "To je nemogoče." ali "To ne bo delovalo." Tovrstne izjave odražajo vaš način razmišljanja in hkrati usmerjajo vaše možgane, da iščejo in pričakujejo negativne rezultate. Je potemtakem kaj čudnega, če se ti res zgodijo?

2. Ko vas vprašajo 'Kako si?'

… odgovorite z "Fantastično!" ali "Fenomenalno!" ali "Bolje kot kdajkoli!" namesto depresivnim "OK" ali "V redu." ali "Se prebijam."

3. Nehajte se pritoževati

V življenju nas obkrožajo predvsem dve vrste stvari: takšne, ki jih lahko spremenimo, in tiste, ki jih ne moremo. Pri prvih naredite načrt, kaj lahko spremenite in ukrepajte. Druge – kot je npr. stanje v državi, ekonomija ipd. – ignorirajte.

4. Nehajte jamrati …

… o svojih problemih in težavah. Jasno, koristno je, če se, ko nam je težko, potožimo komu, ki nas razume in poda kako bodrilno besedo, a naj vam jamranje ne postane hobi. Ste zdravi? Imate kaj jesti? Imate streho nad glavo? Mnogi nimajo niti teh osnov – torej?

5. Nadomestite nevtralne besede …

… za bolj čustveno nabite, ko gre za pozitivne stvari in obratno ko gre za negativne. Npr. namesto 'Fino.' rečete 'Fantastično!' in 'Sem ogorčena!' raje 'Dobila sem pravi izziv.'

6. Odstranite kletvice in prostaškost iz svojega besednjaka

Takšne besede ne pritičejo izobraženim, razgledanim in uglajenim ljudem in so ponavadi znak lenih glav, ki se ne morejo spomniti česa bolj domiselnega ali se povzdigniti na višji nivo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj