Na ameriškem barvnem inštitutu Pantone, ki je že leta vodilni na področju barv, so tako kot vsako leto, tudi za letošnje leto izbrali barvo leta, ki je tokrat koralna (označujejo jo z oznako 16-1546 Living Coral).

Njihova napoved barve močno vpliva na razvoj trendov na področju notranjega opremljanja,  grafičnega oblikovanja, dizajna, mode ,… Napovedujejo celo, da bi lahko z barvo leta navdihnili tudi zabavno in filmsko industrijo, potovalne kolekcije in nove umetnike, vsa področja dizajna, popularne popotniške destinacije, različne načine življenja ljudi, nove tehnologije, materiale, teksture, …

Po besedah Pantone je torej barva leta 2019, letos živahna koralna, z zlatim podtonom. Označili so jo za odtenek, ki poživlja in oživi. “Ta odtenek je energična infuzija, ki pooseblja mir in udobje, hkrati pa je tako privlačna za oko. Simbolizira našo prirojeno potrebo po optimizmu in iskanju veselja in uteleša željo po igrivem izražanju.” Po njihovih besedah prav tako pooseblja združitev sodobnega življenja in je barva, ki jo najdemo v naravnem okolj kot tudi v družbenih medijih.

Koralna v modi

Ta živahna koralna navdihuje eksperimentiranje in igrivo izražanje tako v ženski kot tudi v moški modi, s tem toplim odtenkom pa pridobimo enostavne barvne kombinacije, udobje ter pozitiven pogled. Vključite jo torej v preproste modne kose kot so puloverji, majice, tunike, hlače, kakšen šal in drugi modni dodatki. Če bi radi malo poživitev svoje garderobe, naenkrat nosite en kos v tej barvi, tisti, ki bi z barvo leta bolj eksperimentirali in bili opaznejši, pa se igrajte z vzorci, materiali in z njo celo poživite črno-bel stajling. Ustvarjate lahko navdihujoče kontraste (z zeleno, s kraljevsko modro, vijolično, …), hkrati pa v svoje stajlinge vnesete živahno energijo, ki vas bo opogumila, motivirala in naredila dobre volje.

 

Barva leta v kozmetiki

Živahen odtenek dopolni vse tipe kože, zato je uporaben kot rdečilo za lička, senčilo za oči in rdečilo za ustnice. Z njo boste ustvarjali igrive poglede, saj koralna vzpodbuja k eksperimentranju z različno močnimi odtenki, mat in bleščečimi različicami, … Opazna bo tudi na nohtih in predvsem lepo jim bo pristajala v toplejših mesecih.

Živahna popestritev doma

Kot barvo, ki jo povezujejo s čutnostjo in človeško povezavo, bo zato v koralni veliko toplih, mehkih odej, kot tudi tkanin za sedežne garniture, počivalnike, kar bo v domovih ustvarilo občutek topline in udobja. V prostor bo vnesla tudi dovolj energije za puste sive dni, ko potrebujemo pljusk dobre volje in pozitivnega razpoloženja. Barva leta bo dobro poživila notranje prostore, predvsem uporabna je pri zidnih barvah, na tekstilu, okrasnem dekorju. Če potrebujete poživitev prostora, kakšno steno pobarvajte s koralno, sicer pa je pri trendih notranjega opremljanja, v barvi leta že zaslediti koralne preproge, sedežne garniture, stole, mize, okrasne vzglavnike in drug dekor. Veliko se bo pojavljala tudi pri poročnih dekoracijah.

Pantone napovedal tudi druge prevladujoče barve

V koraku s koralno pa bo prišlo še nekaj barvnih odtenkov, ki se bodo lepo dopolnjevali. Pantone predvideva, da bodo poleg živahne koralne, leto popestrile tudi rdeča (Pantone ji pravi Fiesta), »globoka« sivo-modra (Eclipse) in »vroča« rožnata (Pink Peacock). Zaslediti jih bo tako v naših garderobah, kot v domovih.

Foto: Pinterest

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj