Vse prevečkrat nam je iskanje časa in motivacije za redno dnevno gibanje težko delo, ki se mu velikokrat kar izognemo in odrečemo. Vedno znova najdemo izgovore o pomanjkanju časa, prezaposlenosti in utrujenosti. Ko pridemo domov iz službe, se velikokrat le uležemo na udoben kavč, pogledamo priljubljeno TV nadaljevanko in se ob pogledu na mrzlo ali deževno vreme v hipu premislimo, da bi se odpravili ven na rekreacijo.

 gibanje_7s

Tokrat vam ponujamo pet nasvetov, da si boste kljub vsem izgovorom znali najti čas za redno dnevno gibanje. Ko bo vaše novo vedenje prišlo v kri, obljubimo, da se boste počutili bolje in se boste ob spominu na pretekle izgovore le še prijetno nasmehnili.

Nasvet 1: Vadba doma

Povprečen človek preživi veliko svojega prostega časa udobno na kavču pred televizijskim ekranom, ki je po navadi njegov kraj za počitek in sprostitev. Čas, ki ga preživite pred TV-jem, lahko zelo koristno preživite, saj lahko porabite pri tem kar nekaj kalorij.

 • Medtem, ko ležite na kavču, dvigajte izmenično obe nogi. Enkrat lezite na desno stran in dvigujte ter spuščajte levo nogo do 20 ponovitev. Nato se obrnite na levo stran in enako naredite z desno nogo.
 • Namesto, da na kavču sedite, se usedite na tla z raztegnjenimi nogami in petami dvignjenimi navzgor. V roke vzemite blazino in jo držite neposredno pred prsnim košem, tako, da bodo roke pri tem iztegnjene. Nato obrnite svoje telo in blazino enkrat v desno in drugič v levo smer. Vajo ponovite 30-krat.
 • Investirajte nekaj svojega denarja v opremo za domači fitnes, ki vam bo omogočil, da boste še vedno imeli čas za gledanje svoje najljubše tv oddaje ali serije, poleg tega pa boste zraven na določenem trenažerju še kurili kalorije in si oblikovali telo.

Nasvet 2: Visoko intenzivna intervalna vadba s hitrimi rezultati

Če vam primanjkuje časa, vi pa želite, da bi hitro dosegli dobre rezultate izgorevanja maščob in izgubili nekaj kilogramov, je najboljša visoko intenzivna vadba, kjer gre za kombinacijo intenzivne in zmerne aerobne aktivnosti v izmenjujočih intervalih.

Ena izmed primernih intervalnih vadb je na primer cikliranje kratkih sprintov z manj intenzivnim tekom ali hitro hojo. Sprint izvajamo približno eno minuto, medtem ko hojo okoli dve minuti. Vse skupaj lahko izvajamo do približno 20 minut. Če ste telesno bolje pripravljeni, jo lahko izvajate tudi dlje.

Nasvet 3: Hoja

Z intenzivno hojo v eni sami uri lahko pokurite tudi do 300 kalorij. Je eden izmed najbolj učinkovitih in preprostih načinov za nadziranje telesne teže, kurjenje kalorij in oblikovanje mišic nog in zadnjice.

 • Svetujemo vam, da vedno hodite po stopnicah in se ne vozite z dvigalom ali s tekočimi stopnicami.
 • Ko se boste odpravili na obisk k prijateljem ali znancem, se napotite peš. Pri tem pazite, da boste pri hoji ustvarili popolno držo telesa ter stisnili mišice nog in zadnjice.
 • V bližnjo trgovino, kamor se po navadi odpravljate z avtom, odidite peš. Ko se boste vračali, se bodo poleg nog krepile tudi mišice rok.

Nasvet 4: Na delu

Tudi na delovnem mestu ste lahko dejavni in pri tem kurite kalorije, ne da bi se sploh zavedali.

 • Ko vas nekdo pokliče na telefon, vstanite. Slušalko ne stiskajte med ramo in ušesi, ampak jo raje držite v rokah, saj bodo vaša ramena manj trpela od nelagodja.
 • Imejte aktivni odmor za kosilo. Vzemite svojo malico s seboj in se odpravite na kratek sprehod ali pa se sprehodite gor in dol po pisarni ter po stopnicah.
 • Uporabite svoj pisarniški stol za preproste vaje, ki jih lahko naredite med delovnim časom.
  • Med sedenjem nogo stegnite do višine bokov, zadržite nekaj sekund in jo nato spustite. Enako naredite z drugo.
  • Za lepo zadnjico vadite vstajanje s stola, kjer vstanite le napol, ter nato nekaj sekund zadržite ter se usedite nazaj. Vajo ponovite nekajkrat na dan.

Nasvet 5: Koriščenje časa med dnevom

Čas, ki ga imate v dnevu na razpolago, lahko zapolnite z različnimi vajami in gibanjem, za katere mogoče prej niti pomislili niste.

 • Med kuhanjem kosila izvedite nekaj vaj, na primer počepov ali upogibov trupa.
 • Po kosilu si privoščite kratek sprehod namesto počitka ali popoldanskega spanja.
 • S prijatelji raje pojdite na sprehod kot pa na pijačo v bližnji lokal. Tako boste združili prijetno s koristnim in naredili poleg druženja tudi nekaj dobrega za svoje telo.
 • Ko peljete psa na sprehod, pojdite po daljši poti. Pri tem vam ne bo hvaležen samo vaš pes ampak tudi vaše telo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj