Učenci so zasedli šolske klopi, spet je gneča na cesti in čuti se, da dnevi niso več tako lahkotni, kot so bili. Ni prav, da živimo le za počitnice in proste dneve; zakaj bi več celo leto čakali le za teden ali dva oddiha? Bolj pravilno bi bilo, da bi že vsakdanje življenje tako uživali, da ne bi le odštevali do oddiha. A dandanašnje življenje je pač stresno in vsi komaj čakamo proste dneve, ko se lahko zares spočijemo.

PREBERITE TUDI: 21 stvari, ki bi jih morali storiti še pred koncem poletja

Ob koncu poletja se dnevi mračijo, zrak se hladi, začenja se šola, gneča na cesti in zdi se, da se nakopičijo prav vse obveznosti in projekti, ki so med poletjem počivali. Če vas ob koncu poletja ali počitnic preplavijo depresivni občutki, temačne misli in slaba volja, se morate zamisliti in spremeniti način mišljenja. Letni časi se ne bodo spremenili, lahko pa vi spremenite svoj odziv nanje. Preberite, kako ohraniti poletni počitniški duh sreče tudi po koncu tega lepega obdobja.

1. Bodite turist v domačem kraju

Pomislite na svoj domači kraj in na to, za kako samoumevnega ga imate. Verjetno se dnevno sprehajate mimo največjih znamenitosti. Pobrskajte o zgodovini svojega kraja ali bližnjih znamenitosti in si obudite občutke raziskovalca.

2. Pretresite svojo rutino

Prost počitniški dan in delovni dan se močno razlikujeta. Na delovni dan imamo ogromno obveznosti, delo, opravke in gospodinjska opravila, na dopustu pa uživamo in počivamo. Ampak nekaj dopustniških navad pa vseeno lahko prenesemo v naš delovni vsakdan. Na dopustu ste manj gledali televizijo, manj uporabljali telefon, več ste bili v naravi, morda ste šli na jutranji tek ali prebrali več knjig. Prenesite nekaj vzporednic v delovni dan, da si ustvarite bolj sproščujoče vzdušje v stiku s samim s seboj.

3. Jesensko branje

Počitniško branje knjig je vznemirljivo, zakaj ne bi te navade prenesli tudi v jesen? Pojdite v knjižnico in izberite knjige, ki vas zanimajo. Vzemite si čas za branje tudi jeseni!

4. Gibajte se

Na počitnicah ste zagotovo odšli tudi na kakšen večerni sprehod. Prenesite to navado tudi v svoj vsakdan. Sprehodite se po svojem kraju in si ponovno ustvarite poletno romantiko. Vzemite si čas za gibanje.

5. Ustvarite si nove navade

Če ste med poletjem imeli navade, ki vas veselijo in jih boste pogrešali, si ustvarite nove. Sladoled boste počasi zamenjali s kostanjem, poletne outfite z jesenskimi, namesto plavanja v morju pa si omislite plavanje kot rekreacijo.

6. Cenite majhne stvari

Med poletjem upočasnimo, bolj uporabljamo vse svoje čute. Zmožni smo se osredotočiti na sončni zahod, gledanje v zvezde ali v morsko obzorje. To tehniko uporabljajte tudi v drugih letnih časih v domačem okolju. Glejte v gore, opazujte naravo, hodite ob reki.

7. Izborite si prosti čas

Najboljši, poglavitni in bistveni del počitnic je to, da smo prosti. Da imamo prosti čas, ko nimamo ničesar v načrtu. Načrtujte si čas v svojem urniku, ki naj bo prost. Naj bo to čas, ki si ga vzamete le zase.

8. Planirajte naslednji izlet in oddih

Ni prav, da živimo od dopusta do dopusta, nič pa ni narobe, če si drznemo malce načrtovati naslednji oddih. Tako bomo lažje preživeli naporne dni, saj se bomo napajali z energijo pričakovanja. Ni nujno, da načrtujete velike počitnice, načrtujete lahko tudi dnevne izlete.

9. Pričarajte si poletno vzdušje

Poleti so naši čuti bolj dojemljivi. Opazimo lepoto školjke, vročino sonca, piš vetra na svoji koži in vonj po poletju. Enako si lahko pričaramo doma. Zavrtite si prijetne melodije in prižgite sveče s posebnimi vonji. Ali pa se le namažite s sončno kremo, mislimo, da bo ta vonj zadostoval, da vas spomni na poletje.

10. Septembrske spremembe

Začrtajte si nove cilje, spremembe in navade. Nikjer ne piše, da je za nove zaobljube rezerviran le 1. januar.

11. Vzljubite jesen, ki prihaja

Jesen je zadnji nasmeh leta in je lahko prav prečudovita, če jo začnemo bolje opazovati. Več v spodnjem članku.

PREBERITE TUDI: Jesen – zadnji in najlepši nasmeh leta

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj