Modrček, ki je iz ustreznega materiala, je pravega modela ter velikosti za vašo postavo in prave barve glede na izbrani outfit, je ključen za to, da boste v oblačilih izgledale brezhibno.
 

­nedrčki, modrčki­
Dita von Teese za Wonderbra

Vsaka ženska rabi minimalno štiri različne nedrčke: dva preprosta dnevna za pod vse vrste dnevnih oblačil, enega športnega in (vsaj) enega večernega. Seveda jih imate lahko, kolikor želite, minimum pa je štiri. Dnevna modrčka naj bosta gladka, brez večjih pošitkov, izrazitejših čipk in izstopajočih šivov, saj si želimo, da se pod majico, bluzo ali tanjšim puloverčkom modrčka ne vidi in ne opazi. Svetujemo enega v barvi kože za pod svetlejše zgornje dele in enega črnega za pod temne. Kožna barva je boljša izbira od bele, saj se pod belo majico bel modrček vidi, tak v kožni barvi pa ne. Športni modrček naj bo ustrezno izbran glede na vašo velikost prsi, priporočljivo pa je, da je kompaktnejši, drži prsi čim bolj ob telesu in jim preprečuje "gibanje". To je še posebej pomembno pri večjih prsih in pri športih, kjer gre za hitre, energične gibe, kot je tek, aerobika ipd. Večerni modrček naj bo v enaki barvi, kot je večina vaših večernih zgornjih delov, to pa je ponavadi kar črna. Ta modrček je lahko tudi čipkast, še bolj pa je pomembno, da ima naramnice, ki ustrezajo kroju vaše večerne obleke.

Kako določimo pravo velikost modrčka?

Ste se že kdaj v življenju izmerile, da bi ugotovile, katera je vaša velikost prsi in torej katero velikost nedrčka izbrati? Slecite si modrček in vzemite šiviljski meter. Postopek je takle:

 1. Izmerite podprsni obseg:  čez hrbet v višini zaponke na modrčku, spredaj pa pod prsno gubo. Dobljena številka pomeni osnovno numerično velikost, npr. 70, 75, 80, 85. Tudi če ste nekje vmes, npr. je vaš podprsni obseg 87 cm, vam bo ustrezala velikost modrčka 85, saj so številke prilagojene tako, da zavzemajo plus ali minus dva centimetra (npr. številka 85 lahko pomeni od 83 cm do 87 cm).
 2. Izmerite obseg prsi čez najširši del dojke. Nato od dobljene številke odštejete vrednost podprsnega obsega in iz tabele odčitate velikost košarice:

  Obseg okoli najširšega dela dojke – podprsni obseg (v cm) Ustrezajoča velikost košarice
  ≤12-14 A
  14-16 B
  16-18 C
  18-20 D
  20-22 E
  > 22-24 F
 3. Kombinacija ustrezne številke (npr. 85) in košarice (npr. B) vam pove pravo velikost nedrčka, torej v tem primeru 85 B.

  Pred nakupom nedrčka se izmerite

­Svetuje se, naj se ženska izmeri pred vsakim nakupovanjem modrčka, saj se velikost prsi spreminja glede na spremembo telesne teže, nosečnost, dojenje, jemanje kontracepcijskih tablet ipd. Če ste se pozabile izmeriti doma pred odhodom v trgovino, pa lahko za to prosite tudi prodajalko, saj bi morale le-te imeti prakso pri merjenju in vam ­bodo lahko tudi pomagale pri izbiri želenega modrčka. Pomembno je vedeti tudi, da se velikosti razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, zato še zdaleč ni nujno, da vam bodo brezhibno pristajale vse številke 85 B v trgovini. Zlato pravilo je pomerjanje in še enkrat pomerjanje.

Na katere stvari moramo biti pozorne pri pomerjanju?

Poleg tega, da se odločimo za namembnost modrčka, njegovo barvo, material in ko izberemo pravo velikost zase, ga moramo pred nakupom nujno pomeriti. Pri tem bodimo pozorne na naslednje:

 • dojke morajo lepo zapolniti košarico, pri čemer se ne sme niti razlivati ali bohotiti preko zgornjega roba nedrčka, niti ne sme blago košaric stati prazno ali nagubano;

  pretesen modrček­
 • naramnice si nastavimo tako, da niso niti ohlapne niti se nam ne zarežejo v kožo na ramenih (po vsakem pranju ponovno preizkusite, ali so naramnice pravilno nastavljene, saj se med samim nošenjem ali pranjem lahko razrahljajo);
 • naramnice, ki nudijo ustrezno podporo, morajo biti tem širše, čim večje so vaše prsi;
 • trak pod košaricami, ki nosi zaponko, mora tvoriti ravno pravšnji obseg, ne sme biti niti preširok niti pretesen – dealno je, da pod njega še lahko damo prst;
 • sprednji del modrčka, kjer se stikata obe košarici, se mora dotikati kože; če štrli stran, modrček ni prave velikosti;
 • če so vaše dojke majhne, ne rabite podpore v obliki v košarico všite kosti ali ojačane košarice; če imate velikost košarice B ali več, vsekakor razmislite o tem, da bi vaš modrček dojkam nudil podporo na tak način;
 • izberite modrček s pravilno širino oz. obsegom traku, tako da se vam le-ta na hrbtu in ob straneh ne bo zarezal v kožo in tvoril gub (glej sliko spodaj).

  modrček - napačno in pravilno

18 KOMENTARJI

 1. Spet super uporaben članek! Edino z eno idejo se ne morem strinjati – nikakor se ne morem sprijazniti s tistimi plastičnimi, bojda nevidnimi naramnicami. Ne morem opisati, kako zelo grde se zdijo meni, sploh v današnjih časih, ko se skoraj v vsaki prodajalni dobi modrčke s prilagodljivmi naramnicami – te z malo spretnosti nastavimo tako, da jih izpod majice res ne bo opaziti, sicer pa raje brez modrčka ali drugačen izrez majice, če so prsi tako velike, da brez modrčka ne gre. Edino hujše je IMHO vidne naramnice popolnoma kontrastne (v “najboljšem” primeru fluoroscentne) barve.

 2. Hehe Pegasus, se strinjam s tabo, meni so tudi nagravžne plastične naramnice. Drugače pa fajn članek, veliko koristnih informacij predvsem za začetnice na tem področju 🙂

 3. Malina, zelo dobro napisan in uporaben članek!
  Peg, tudi jaz sem ena tistih, ki ne prenese prozorne naramnice, videti tisto plastiko, me prav odrne. Sama raje posežem (le ko je nujno) po modrčku brez naramnic, ki si ga sicer še lahko privoščim, ker moje majhne prsi ne potrebujejo veliko dviga – k sreči še ne.
  Za tiste, ki imajo večje prsi pa nimajo te izbire in je nujen poseg ravno po teh modrčkih s plastičnimi prozornimi naramnicami, no eni na te niso tako “občutljivi”.

 4. priznam, da tudi meni prozorne naramnice niso všeč :). vendar ker je treba članke pisati objektivno (sploh te vrste članke), sem vključila tudi le-te, ker vidim, da ženske še vedno precej rade posegajo po njih.

 5. tudi jaz sem ga z zanimanjem prebrala, čeprav mi tole z merami ravno ne gre. trenutno nosim 80C, ampak po tej lestvici bi morala imet 80A, ki je tudi do bradavičke ne spravim. any suggestions?

 6. Super članek! večino stvari že vem, ampak sedaj imam vse na enem mestu. No pa kakšne fore tudi nisem poznala. Obožujem takšne priročne članke:)
  Sem pa ugotovila da ta tabela tudi zame ne velja. So te tabele vse čisto enotne ali so kaka odstopanja od ene do druge?

 7. glede meritve obsega čez najjširši del dojke: seveda je potrebno z merilnim trakom “zaobjeti” dojki (tako kot ju košarica modrčka), kar pomeni, da se gre vse do vdolbine med njima – do prsnice. bo sedaj štimalo ;)?

 8. Aha…tako je to:-) Ja, sedaj pa štima in dobim pravo vrednost. Hvala Malina za razsvetljenje:-) No smo ugotovile, da se še zmeriti ne znamo pravilno, ha,ha…

 9. Zelo zanimiv članek, poln informacij. Edino kar me moti je, da ne “delajo” obsegov za nas močnejše ženske. Sama imam podprsni obseg 100cm, prsni obseg pa 110cm. Potemtakem bi morala nositi modrc št. “100A”. Ampak to seveda ne obstaja. V bistvu mi najbolj ustreza modrc 85B, pa še te redko dobim saj so ponavadi modrci te velikosti dobavljivi brez izoblikovanih košaric. Glede na moje mere pa ste lahko razbrali da imam zelo majhne prsi (ampak čvrste;)). No zaključek zgodbe: damn kako težko si jas kupim modrc ki mi ustreza 😀

 10. Dober članek, spet eden tistih, ki so dejansko uporabni!
  Bi pa dodala še to, da po mojih opažanjih tričetrt žensk nima pojma, da se pod bela oblačila (sploh poleti) nosi perilo kožne barve!

 11. ja pa ne samo poleti, maš tudi pozimi kaki biser ki ima belo majčko prosojno seveda, spodaj pa črno spodnjo majco….wtfff k da niimajo ogledala doma 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj