Skrben, ljubeč, pozoren, zvest, dober poslušalec in z izjemnim smislom za humor. Le eno 'napako' ima – ne zna se oblačiti in izbrati ustreznih oblačil. Zveni znano?

Nikar ne skrbite – ne glede na to, ali je zaprisežen ljubitelj športnega sloga, ki ni primeren za njegov poklic in starost; je nor na džins in ne mine mesec, da ne bi kupil novih, skorajda enakih kavbojk; ali ima navado kupovati tri številke prevelike stvari – izboljšati slog oblačenja svojega moškega niti ni tako težko kot se morda sprva zdi. Kot pri vseh stvareh v življenju je tudi tukaj treba predvsem uporabiti pravi pristop in se naloge lotiti na pravi način.

Izberite pravi trenutek

Ste na tretjem zmenku, vse gre kot po maslu in vse kaže, da ste končno spoznale pravega moškega zase. Čudovito, a nikar se še ne lotite prenove njegove garderobe, saj ga tako lahko prestrašite ali celo prizadenete. Počakajte, da se odnos razvije in bosta imela trdno zvezo in nato začnite počasi, z majhnimi, postopnimi koraki.

Razložite mu

Razlog številka 1, da se moški neustrezno oblači, je, da se ne spozna in ne ve, kaj mu pristaja, in številka 2, da mu je vseeno. Zato mu pomagajte – če boste izbrale pravi pristop, vam bo hvaležen za izboljšanje garderobe. Saj veste – obleka naredi človeka! Skupaj se odpravita po nakupih, a le za kako uro naenkrat, da se mu vse skupaj preveč ne zameri. Moški in nakupovanje so nekaj povsem drugega kot ženske in nakupovanje.

Izberite mu oblačila, ki so tudi njemu všeč (ne silite ga v nekaj, kar sploh ni on) in ga spodbujajte, naj preizkusi kaj novega. Presenečene boste – on pa še bolj – ko se bo videl v kakšnem kosu, ki ga sprva niti nadeti ni hotel, potem pa bo romal z njim v nakupovalno košaro. Pohvalite ga v vsem, v čemer dobro izgleda, npr. "Ljubi, v tem puloverju izgledaš super!" ali "Uau, tale pulover res krasno poudari tvoje zelene oči!"

Dajte mu čas

Zapomnite si – tudi Rima niso zgradili v enem dnevu, zato ne pričakujte, da bo v nekaj tednih v celoti zamenjal celotno garderobo. In nenazadnje – to je tudi precej drago, zato bodite potrpežljive. Kos za kosom in po kakem letu bo garderoba zamenjana. Občasno mu lahko tudi kupite in podarite kak kos. Ko bo njegova garderoba dopolnjena z kar nekaj novimi kosi, lahko počasi začnete z izločanjem starih in najbolj neprimernih.

Kateri kosi?


Hlače

Mnogi moški imajo bizarno idejo, da morajo biti hlače vsaj dve številki prevelike. To se seveda odraža v obveznem nošenju pasu, nagubanih in prav nič lepo stoječih hlačah in zanemarjenem videzu. Prav nič kaj dober videz, dragi moški! Pomagajte mu izbrati model in barvo hlač, ki sta mu všeč in vztrajajte pri pravi velikosti.

Srajce

Prevelike hlače niso edina stvar, ki pokvari videz sicer dobro izbranih (model in barva) oblačil. Rob prišitega rokava mora biti natančno na zunanjem delu rame (kjer se zaključi rama in začne roka) in ne nekaj centimetrov nižje. Prav tako preširoka srajca, v kateri ste kot balon, prav nič ne doprinese k bolj moškemu in urejenemu videzu.

Ko najdete model, ki mu ustreza, kupite več komadov v več odtenkih, najljubšega pa lahko tudi v dveh izvodih. Izberite klasične enobarvne ali z umirjenimi, ne pretirano vpadljivimi vzorci. In ne pozabite na srajco iz džinsa, seveda!

Puloverji in jope

Trenirka puloverji s kapuco in puloverji z napisi, ki sodijo v srednjo šolo, so samo še za doma na kavč, pa še za to se najdejo primernejši kosi. Za vsak dan so najbolj primerni preprosti pleteni puloverji – tanki za toplejše dni in pod srajce ter debelejše pletenine za hladnejše. Še zlasti pri izbiri debelejših bodite pozorni na kakovost – razložite mu, da jih bo imel za nekaj let. Ko bo ugotovil, kako nepogrešljiv kos garderobe so, lahko naslednjič izberete tudi kakega z vzorci ali pošitimi komolci.

Obleke

Če ima službo, za katero mora vsak dan nositi obleko, bodo te seveda predstavljale največji del njegove garderobe. A ne glede na to, da je morda ne potrebuje, mora imeti vsak moški vsaj eno obleko, ki mu je kot ulita in ki jo lahko obleče za posebne priložnosti (poroke, pogrebi, pomembni sestanki, druge svečanosti …). V nasprotju s splošnim prepričanjem je bolje kot črno izbrati temno modro ali temno sivo obleko, saj je bolj mehka in ustrezna za več različnih priložnosti.

Pri obleki je še posebej pomembno, da je zares ulita, zato si za nakup zares vzemite čas, preizkusi naj več modelov in odtenkov, da bo našel zares ulit kroj. Preveliko ne le tudi tu ne pride v poštev, temveč lahko izpade prav groteskno.

Jakne in plašči

Ko gre za jesenske in zimske jakne in plašče, pazite na kakovost materiala in izdelave, ter, jasno, popolno prileganje. Klasična volnena jakna z dvorednim zapenjanjem je zelo vsestransko uporabna, a če se bori s kakim odvečnim kilogramom, raje izberite kaj na zadrgo, da ne dodate dodatnega volumna.

Za malce toplejše dni in sproščene trenutke ima lahko malce tanjšo parko iz bombaža, skorajda nepogrešljiv kos pa je tudi kakovostna usnjena jakna. Če želite, da jo bo imel nekaj let, izberite čim bolj klasičen model. Zelo dobra izbira je tudi kakovosten, topel volnen plašč.

Čevlji

Mnogi moški niti opazijo ne, da so njihovi čevlji ne le že krepko zdelani, temveč naravnost za na odpad. Prav tako mnogi ne ločijo med čevlji, primernimi za prosti čas in čevlji za v službo in druge priložnosti. Poleg športnih mu pomagajte izbrati lepe, kakovostne in udobne usnjene čevlje, ki bodo pristajali na večino njegovih oblačil, ter še ene elegantne za k obleki za posebne priložnosti. Tekanje za pravimi čevlji tik pred dogodkom se namreč še nikoli ni obneslo.

Modni dodatki

Ko gre za moške modne dodatke, se držite pravila 'manj je več' in izberite preproste in minimalistične kose, ki so klasični in vedno v modi.

  • Torba: če hoče/te, da ga jemljejo resno, naj pozabi na nahrbtnik (da, tudi na elegantnega priznane blagovne znamke – nahrbtnik je nahrbtnik) in izbere preprosto usnjeno aktovko, kovček ali kaj podobnega.
  • Kar se tiče očal, ne morete zgrešiti s klasičnima modeloma modeloma aviator ali Wayfarer – a seveda le, če mu pristajajo in se z njimi dobro počuti. Na srečo gre za modela, ki pristajata večini.
  • Pasovi: ponovno preprosto in minimalistično in seveda kakovostno. Za urejen videz izberite usnjenega, idealno je, če ima črnega in rjavega.
  • Ura – klasika. Kovinska ali klasična bela z usnjenim paščkom bo poskrbela za resen in urejen videz, poleg tega pa poskrbela za točnost.

Zaključek

Eden najpomembnejših delov nadgradnje garderobe vašega partnerja je razložiti mu, da gre zgolj za nakup novih oblačil in zavrženje starih in ne drastično transformacijo. Seveda pa je treba paziti tudi, da so oblačila vedno čista in polikana – kaj pomagajo kakovostni, lepi in prilegajoči se kosi, če so vsi pomečkani. Čevlji naj bodo vedno čisti in zloščeni, najpogosteje nošene kose, ki se tudi najhitreje obrabijo, pa redno kupujte nove.

Ne pozabite tudi, da če se neko oblačilo v določenem delu ne prilega popolnoma, ga lahko šivilja popravi in bo kot ulito. Za piko na i pa bodo poskrbeli še redno vzdrževana pričeska; pokončna, samozavestna drža in hoja in nasmeh na obrazu.

 

Foto: mrporter.com
Za ogled večjih fotografij klikni na sliko.

 

1 komentar

  1. Super članek.
    Še dobro, da sama nimam teh težav, da bi morala partnerja učiti kaj naj obleče. Bi skoraj rekla, da ima bolj dodelan stil kot jaz, niti se ne boji novih trendov in ve kakšno mora biti oblačilo, da mu pristaja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj