Da vsebina samega sporočila tvori le njegov del, je že v petdesetih letih 20. stoletja odkril pionir med raziskovalci govorice telesa Albert Mehrabian, kasnejše raziskave so njegove ugotovitve večkrat potrdile:

  • neposreden pomen vsebine besed zavzema v celotnem učinku sporočila le 7 %,
  • delež glasu (vključno s tonom glasu, glasovno modulacijo in drugimi glasovi) 38 %,
  • delež nebesednega izražanja: 55 %.

Pri prvem vtisu ne zaznamo človekovih posameznih dražljajev, ampak celotno sliko. Pri tem si možgani prizadevajo prepoznati, kar že poznajo, urediti na videz neurejeno, dopolniti nepopolno – vse to pa se dogaja tako hitro, da se procesa niti ne zavedamo.

Iz govorice telesa odkrivamo mnoge skrivnosti, ki jih nosi določena osebnost, saj se področje kinetike ukvarja s premišljenimi in nezavednimi odzivi. Opazovanje dražljajev ob tem ne sme predstavljati opazovanja z vidika ločenega znaka, temveč opazovanje z vidika ločenih znakov, povezanih v celovito sliko. Segmentiranje in povezovanje sta načina kinetičnega opazovanja, oba nam namreč omogočata, da zaznamo pet osnovnih kategorij: fizionomijo, povezano z mimiko, kretnje, odmik, ton in držo. Nobene ne smemo zanemariti in nobena nima primarnega položaja. Ena kretnja ne izkaže ničesar, zato je treba v opisu vedno upoštevati vsaj tri znake govorice telesa v nizu, šele tako lahko pravilno razumemo določeno sporočilo posameznikove govorice telesa.

Ali se je pri govorici telesa mogoče pretvarjati?

Zaradi značilnega neskladja, ki nastane med kretnjami, telesnimi signali in jezikovnim sporočilom, to ni mogoče. Tudi če so posamezniki močno izurjeni v pretvarjanju, telo ne more zdržati tega in začne prav kmalu oddajati znake, ki so nezavedni in drugačni od zavestnih dejanj.

Če si želimo ustvariti sliko, ki ne bo zmotna, moramo znati opazovati zaporedne vtise. Zaznavati moramo postavo, držo, hojo, proksemiko, gestiko, mimiko in osebni videz, in to vse zelo hitro. Da bi nam to uspelo, pa potrebujemo resnično veliko vaje.

Če bi želeli biti vedno korak pred svojim sogovornikom oz. bi želeli izvedeti tudi tisto, česar vam ne želi povedati, se udeležite odlične praktične delavnice na kateri boste izvedeli kako hkrati opazovati več dejavnikov in kaj pomeni določena kombinacija gibov. Predavateljica znanja približa udeležencem na enostaven, motivirajoč in zelo dinamičen način in izpostavi iz kompleksnega univerzuma kinetike in grafologije tiste najpomembnejše dejavnike, ki z gotovostjo kažejo na določene osebnostne poteze sogovornika.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj