Tiste, ki si resnično želijo otroka in po letu dni aktivnih spolnih odnosov, ne zanosijo, morajo poiskati strokovno pomoč. Če ste starejše od 35 let, ne smete čakati eno leto. Starejša starost pomeni več težav s plodnostjo, zato je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom šest mesecev po tem, ko ste poskušali zanositi.

Koliko časa v povprečju traja, da ženska zanosi?

To se pri vsakem paru razlikuje. Za nekatere je dovolj, da imajo samo enkrat nezaščiten spolni odnos, za druge lahko traja tudi do nekaj mesecev. Spermiji imajo na poti do jajčeca precej dolgo pot z več ovirami. V nekaterih primerih se semenčica in jajčece zlahka srečata, v drugih primerih se nikoli ne najdeta. Spermiji lahko ostanejo živi 5 dni, ko se izlijejo v maternico. Tako je nezaščiten spolni odnos nekaj dni pred ovulacijo najboljši način, da zagotovite, da spermiji čakajo jajčece.

V povprečju večina parov zanosi v prvem letu poskušanja, skoraj vsi pa v prvih dveh letih poskusov.  Nekateri pari imajo visoko mesečno rodnost, kar pomeni, da imajo v vsakem mesecu večjo možnost zanositve. Najverjetneje bodo hitro zanosili, v nekaj mesecih. Drugi pari imajo nizko mesečno rodnost.

Starost

Vaša starost vpliva na nosečnost. Ženske v zgodnjih dvajsetih letih so na vrhuncu plodnosti in imajo zato večje možnosti zanositve. Plodnost žensk se začne zmanjševati od sredine tridesetih let dalje. Pri moških se plodnost začne zmanjševati po 40. Obstoječe težave, kot so nespuščeni testisi ali sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), lahko vplivajo tudi na vaše možnosti zanositve.

PREBERITE TUDI: Zakaj splošni mediji svarijo pred prehranskimi dopolnili, ki ščitijo in izboljšujejo zdravje?

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj