… mater, ki so med nosečnostjo kadile, veliko več možnosti, da zbolijo za hudo astmo v najstniških letih kot njihovi kolegi z astmo, katerih matere v nosečnosti niso kadile.

Analizirali so preko 2500 otrok z astmo in ugotovili, da so simptomi akutne astme v starosti med 8 in 17 let veliko hujši, če so matere kadile, ko so bile noseče: “Če so ženske med nosečnostjo kadile, so imeli njihovi otroci kar 50 % poslabšanje astme, četudi smo nadzorovali njihovo izpostavljenost cigaretnemu dimu. Otroci, stari 17 let, jasno kažejo posledice dejanj in dejavnikov, katerim so bili izpostavljeni prvih nekaj mesecev življenja,” je povedal eden izmed strokovnjakov.

Akutna astma močno prizadene kakovost življenja bolnikov in njihovih družin, pa tudi stroški obvladovanja in zdravljenja so izjemno visoki. Pogosto so tudi vzrok za prezgodnjo smrt. Raziskava je ugotovila tudi, da ni zelo pomembno, kdaj je nosečnica kadila, torej ali je bilo to v prvem ali tretjem tromesečju, najhujša pa je bila astma pri otrocih, katerih matere so kadile celih 9 mesecev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj