… raka dojk ali jajčnikov, je pokazala raziskava. Ugotovili so tudi, da so hčerke, katerih matere so kadile v nosečnosti, prej dobile prvo menstruacijo. Zgodnja menstruacija pomeni več ovulacijskih ciklov tekom življenja, kar pomeni večjo nevarnost za nastanek rakavih obolenj na reproduktivnih organih. Do tega pride zaradi večje izpostavljenosti hormonu estrogenu.

“Odkrivamo čedalje več pomembnih vidikov naše biologije in vedenja, ki so določeni že preden se rodimo. Vemo, da ima materina izpostavljenost stresu, kamor sodi tudi kajenje, dolgoročne vplive na zdravje otroka. Razumevanje in poznavanje dejavnikov, ki vplivajo na zgodnjo menstruacijo – še zlasti tiste, ki jih lahko preprečimo – so zelo pomembni, saj imajo velik vpliv na zdravje žensk in povečano nevarnost za nastanek rakavih obolenj,” so povedali raziskovalci.

Kajenje v nosečnosti je ponavadi povezano s številnimi tveganji na zdravje še nerojenih otrok, med drugimi prenizka porodna teža, zmanjšana kapaciteta pljuč, astma, debelost, zdaj pa so ugotovili, da tudi rakavim obolenjem.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Human Reproduction.

PREBERITE TUDI: Uničujoči učinki kajenja se pokažejo v le nekaj minutah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj