… lastne fotografije, kadar pa gre za spletne strani ali uporabnike, ki želijo ohraniti anonimnost, pa si ti izberejo sličice, ki jih predstavljajo – tako imenovane avatarje. Ti pa večinoma niso izbrani naključno, temveč dejansko predstavljajo uporabnika in raziskovalci z univerze York University so skušali ugotoviti, kakšen vtis in omejitve naredijo izbrani avatarji in kakšne osebnostne značilnosti uporabnika izdajajo.

Avatarji uporabnikom omogočajo, da se izražajo oz. da predstavljajo njihove fizične in/ali osebnostne lastnosti. Pretekle raziskave so pokazale, da uporabniki ponavadi izberejo avatarje, ki so podobni njim. Raziskava je bila sestavljena iz dveh delov: v prvem so udeleženci ustvarili avatarje, v drugi pa so jih morali preostali udeleženci oceniti, pri čemer so ocenjevali: odprtost, natančnost, ekstravertiranost, prijaznost in nevrotičnost. Ugotovili so, da se nekatere osebnostne značilnosti opazi lažje kot druge. Tako je npr. lažje ugotoviti, koliko družabna ali anksiozna je neka oseba kot pa to, koliko je dovzetna za nova doživetja ali natančna. Družabni uporabniki pogosteje izberejo avatarje, ki izražajo njihovo osebnost – ravno nasprotno pa bolj nevrotični izberejo takšne, ki njihove osebnosti ne predstavljajo pravilno. Bolj prijazni in prilagodljivi ljudje izberejo avatarje, ki izražajo njihove prijateljske namene do drugih.

Kaj sporočajo?

Avatarji z odprtimi očmi, nasmehom, obalnim obrazom in rjavimi lasmi delujejo bolj družabno in topleje in tako izražajo prijateljske namene. Ravno nasprotno pa avatarji z nevtralnim izrazom na obrazu ali katerimkoli izrazom, ki ni nasmeh; črnimi lasmi; kratkimi lasmi; klobukom; sončnimi očali, redkeje naznanjajo prijateljske namene. Dva dejavnika, ki sta še posebej značilna za prijaznost in prijateljske namene, sta odprte oči in nevtralen izraz (negativni znak). Torej po podatkih raziskave avatar, ki ima odprte oči in nima nevtralnega izraza, bolj verjetno naznanja prijaznost in prijateljske namene.

Razlike med spoloma?

V raziskavi so preverili tudi, ali obstajajo kakšne razlike med spoloma. Ugotovili so, da so uporabniki avatarje, ki so jih ustvarile ženske, pogosteje označili kot bolj intenzivne in odprte. Na njihovo presenečenje pa spol avatarja ni vplival na tipične predsodke o spolih.
V raziskavi so uporabili zelo preproste in osnovne avatarje, zato nameravajo svoje rezultate preveriti še na kompleksnejših in bolj dinamičnih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj