Ste si kdaj zadali, da boste meditirali, si morda vzeli čas za dihalne vaje ali preprosto nekaj časa zase, končali pa ste s pregledovanjem socialnih omrežij in čas, ki ste si ga namenili, je kar zletel. Niste edini, ki ste padli v brezciljno brskanje po socialnih omrežjih, saj je to vedenje, ki meji na odvisnost in je predvsem nezdrava navada.

PREBERITE TUDI: Ves ta blišč socialnih omrežij

Socialna omrežja imajo mnogo dobrih lastnosti; so odličen način za ohranjanje stikov s prijatelji in znanci, izražanje sebe ter so tudi dober prostor tudi za širjenje poslovnih dejavnosti. Imajo pa socialna omrežja tudi temnejše plati, kar kaže tudi vedno več raziskav. Socialna omrežja povzročajo tudi depresijo in anksioznost. Čeprav so socialna omrežja velik del naših življenje, pa moramo premisliti, kako pogosto jih uporabljamo, kako so spremenila naše vsakdane in kako nam kradejo čas, ki bi ga morali nameniti sebi in čuječnosti.

Vprašajte se

 • Vas socialna omrežja tako zamotijo, da se oddaljite od tega, kdo ste in kaj hočete postati?
 • Vam socialna omrežja slabšajo samopodobo?
 • Primerjate sebe in svoja življenja z življenji drugih?
 • Začutite zavist ali jezo, ko vidite ali slišite določene stvari?
 • Čutite potrebo po tem, da morate biti na tekočem?

Če si postavite ta vprašanja in si nanje odgovorite iskreno lahko opazite in definirate svoj problem. Opazujte in prepoznavajte svoja čustva, ko brskate po socialnih omrežjih. Potem ste na dobri poti, da storite določene spremembe.

Ne začnite dneva z brskanjem po omrežjih

Najbolje bo, da si zadate cilj, da se zjutraj ne lotite najprej socialnih omrežij, temveč se posvetite sebi, začetku dneva, obveznostim in v miru začnete dan, brez da bi se takoj zamotili. Če že tako želimo najti svoj mir, moramo najprej začetti s tem, da manj uporabljamo telefon in računalnik, saj nas internet bombardira z informacijami, pozabljamo pa razmišljati o sebi.

Kaj lahko storite?

Bodite pozorni nase in se vprašajte tole, preden odprete Facebook ali Instagram.
Kaj pričakujete, da boste imeli od ogleda družbenih omrežij?

 • Uporabljate socialna omrežja, da se zamotite ali da se povežete?
 • Nehajte slediti stranem in ljudem, ki vam zbujajo slaba čustva.
 • Opazujte negativne misli o sebi, ki se pojavijo, ko se primerjate z drugimi in in se osredotočite na svoje prednosti.
 • Osredotočite se na pozitivne vidike socialnih omrežij; uporabljajte jih za to, da ste v stiku s svojimi bližnjimi (če ne gre v živo), in za promocijo svojih idej ali zgodb.
 • Delite le vsebine, s katerimi lahko zares izrazite pravega sebe in ne le takih vsebin, s katerimi želite doseči čimveč všečkov.
 • Delite ljubezen in pozitivne misli.
 • Ne obsojajte objav drugih.

 

Vaša vrednost ni merjena s tem, koliko všečkov dobite; ali koliko lepih selfiejev objavite, ali kako super izgleda vaš vikend. Vaša resnična vrednost nima ničesar opraviti z drugimi. Opraviti ima le s tem, kakšno samopodobo imate vi. Če vam je všeč ali pa ne, socialna omrežja bodo ostala. Lahko jih odstranite iz svojega življenja, če to želite, če pa jih želite uporabljati, pa jih uporabljajte z glavo in ne z brezciljnim vrtenjem koleščka na miški sem in tja.

PREBERITE TUDI: Socialna omrežja uničujejo naše družabno življenje

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj