… s katerimi se občasno borimo vsi – žalost, brezup, letargija, pomanjkanje angažiranosti. Ko se te zelo običajne človeške izkušnje zgodijo v kombinaciji, trajanju ali intenzivnosti, ki začnejo ovirati vsakodnevno življenje (šola, odnosi), je možno, da depresija močno maha z roko nad vašim najstnikom.

Če sumite, da je vaš najstnik depresiven …

Depresija je tako prepričljiva zver in lahko prepriča vsakogar, ki se ga drži, da se nič ne bo spremenilo. Ta brezup je klasičen simptom depresije in prav tisto, kar ovira najstnika do ozdravitve. Če sumite, da ima vaš najstnik depresijo, je prvi korak diagnoza. Pri tem lahko pomaga zdravnik ali strokovnjak za duševno zdravje. Za vsakega najstnika, ki poskuša najti pot skozi depresijo, bo pomembna podpora ljubeče odrasle osebe. Če ste ta podporna in ljubeča odrasla oseba vi, je tukaj nekaj stvari, ki jih lahko naredite, da svojemu najstniku pomagate do boljšega počutja.

  • Pomagajte mu najti načine za povezovanje z drugimi najstniki.
  • Meditacija in telovadba.
  • Poslušajte in bodite rama, na katero se lahko nasloni.
  • Preživite z njim več časa.
  • Družite se in vzpostavite rutine družinskih večerov.
  • Zmanjšajte čas, preživet pred zaslonom.
  • Vsak dan povejte nekaj pozitivnega in v vsem najdite nekaj pozitivnega.
  • Bodite dosegljivi, a ne vsiljivi.
  • Bodite na voljo pod njihovimi pogoji.

Najstništvo je čas velikih sprememb, ki lahko zmede najstnike in ljudi, ki jih imajo radi. Zmedo je še večja, “normalno” najstniško vedenje in znaki težav z duševnim zdravjem so lahko videti enaki. Spremembe v vzorcih spanja in prehranjevanja, nerazpoloženje, odmik od družine, razdražljivost – vse to je lahko zelo običajen del adolescence ali pa so lahko simptomi depresije. Pomembno je, da najstniku dovolite, da se umakne, ko je to potrebno. Prizadevanje za neodvisnost od družine in staršev je res pomemben del adolescence, vendar je prav tako pomembno, da ostanemo rahlo radovedni, pozorni in na voljo. Bolj kot opazimo, ko se tisti, ki jih imamo radi, borijo, ali bolj ko poslušamo srce, ki šepeta, ko nekaj ni v redu, bolj imamo moč, da se odzovemo na način, ki lahko ozdravi in ​​okrepi.

PREBERITE TUDI: Depresija vpliva na naše duševno zdravje in tudi na telo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj