Večina nas pozna vonj, ki prihaja iz ust zjutraj, ko se zbudite. Čeprav je mnogim zaradi tega nelagodno, vsi občasno doživimo slab jutranji zadah. In kot se izkaže, so za to morda odgovorne nekatere vaše vsakdanje navade. Zbujanje s slabim zadahom ni prijeten način za začetek dneva. Zato smo se odločili, da ugotovimo, zakaj vam ga imate in kako ga preprečite.

Kaj povzroča jutranji zadah?

Verjetno vas je zobozdravnik opozoril, da se lahko, če si ne ščetkate in ne uporabljate zobne nitke vsak dan, pojavi zadah. Toda v resnici obstaja več stvari, ki lahko poleg slabe ustne higiene povzročijo to stanje.

  • Suha usta: slina izpere bakterije, ki povzročajo slab zadah, in ker imamo med spanjem manj sline, se mnogi od nas zbudijo z neprijetnim vonjem iz ust.
  • Določena živila: Naše prehranjevalne navade vplivajo na naš zadah, in čeprav nam je hrana, kot sta čebula in česen, v marsičem lahko koristna, je mnogokrat tudi razlog za neprijeten vonj.
  • Nekatera zdravstvena stanja: Mnogi ljudje trpijo zaradi refluksa kisline, ki povzroča povratni pretok želodčne vsebine in ravno to je pogosto vzrok za neprijeten zadah.

Kako preprečimo jutranji zadah?

1- Ne uporabljajte ustne vodice prepogosto

Čeprav je res, da bo z ustno vodico za kratek čas vaš dih svež, lahko pa tudi izsuši usta. Večina ustnih vodic vsebuje alkohol, kar vpliva na naravno tvorbo sline v ustih. Ker telo ponoči običajno proizvede manj sline, se mrtve celice, ki se nabirajo na jeziku in dlesni, ne odstranijo in povzročijo, da se zbudite z zadahom.

2. Spite z zaprtimi usti

Mnogi med spanjem dihamo skozi usta, kar lahko povzroči tudi suhost in spodbudi naselitev bakterij. V resnici lahko dihanje z usti poleg kroničnega slabega zadaha povzroči tudi kvarjenje zob in krvavitev dlesni.

3. Previdno s kavo

Čeprav si mnogi od nas ne predstavljamo, da bi se soočili z dnevom brez jutranje kave, je za jutranji zadah morda kriv naš ljubljeni napitek. Kava deluje sušilno, zaradi česar telo proizvaja manj sline. Mnogi kavi dodajo tudi mleko ali smetano, mlečni izdelki pa pogosto sprožijo zadah.

4. Ne pozabite na jezik

Podobno kot zobje lahko tudi vaš jezik hrani bakterije. Če si jezika ne umivate, se namnožijo bakterije v ustih, zaradi česar se boste zbudili iz groznim zadahom. Za čiščenje jezika vam ni treba nujno uporabljati strgalo za jezik – delo lahko opravi običajna zobna ščetka z mehkimi ščetinami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj