Ne gre le za otroški šampon in umazane plenice; v večini primerov niti ne boste mogli natančno prepoznati, za kaj gre. In potem nekega dne tega preprosto ni več – pogosto, ne da bi se sploh zavedali, vonj zbledi. Torej, kaj točno je ta “vonj novorojenčka”?

Nihče ni povsem prepričan. Študija iz leta 2012 je našla dokaze o “vonju starih ljudi” – kot je rekel CNN: “prepoznavnega telesnega vonja, ki ga ni mogoče v celoti razložiti z nego, prehrano ali drugimi okoljskimi dejavniki.” Eden od avtorjev študije je teoretiziral, da je vonj, povezan z določeno starostno skupino, lahko evolucijski relikt, namenjen ljudem, da izberejo svoje partnerje. Torej ni nemogoče, da bi dojenčki lahko imeli tudi svoj vonj.

Ta novi otroški vonj bi lahko služil tudi evolucijskemu namenu – na primer, da bi materi pomagal lažje identificirati svojega otroka, podobno kot otroci lahko skoraj takoj prepoznajo svoje matere po vonju. Številne študije so pokazale, da lahko večina mater dojenčke prepozna samo po vonju. Prav tako lahko pomaga ženski, da se poveže s svojim otrokom. Študija Frontiers in Psychology iz leta 2013 je pokazala, da ko je ženska dobila spodnjo majico z otroškim vonjem (ne vonjem lastnega otroka), je zasvetil center za nagrajevanje možganov. To je veljalo ne glede na to, ali so bile ženske same matere ali ne.

Predlagano je bilo, da je nov vonj za dojenčke v resnici kombinacija plodovnice, bakterij, materinega mleka in drugih sestavin, ki jih običajno ne bi iskali v dišavi s sladkim vonjem. (Neki znanstvenik je za Washington Post povedal, da gre za kombinacijo 250 kemikalij) In ker je še vedno toliko vprašanj o tem, kaj je to in zakaj obstaja, je natančno poustvarjanje le malo verjetno. Torej, naslednjič, ko boste odprli škatlo starih otroških oblačil in povonjali že znani detergent, milo, puder in blago, ne bodite presenečeni, če vas bo to odpeljalo nazaj v tiste  dni, ko je vaš otrok bil še čisto majhen.

PREBERITE TUDI: Zakaj splošni mediji svarijo pred prehranskimi dopolnili, ki ščitijo in izboljšujejo zdravje?

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj