Če ženska v enem mesecu ne zanosi, telo izloči endometrij in dobi menstruacijo. Tkivo endometrija prehaja skozi jajcevod v trebuh. Pri nekaterih ženskah se tkivo včasih lahko veže na druge organe. Ko se hormoni sprostijo v naslednjem menstrualnem ciklusu, povzročijo, da se odvečno tkivo razvije in nato odvrže, podobno kot tkivo v maternici. Krvavitev in odstranjevanje tkiva nikakor ne more zapustiti telesa, kar povzroči vnetje lokalnega tkiva. Nelagodje, ki ga občutijo bolnice z endometriozo, pogosto povzroča vnetje.

Simptomi endometrioze

Pogosti simptomi endometrioze vključujejo nelagodje pred in po menstruaciji, boleče spolne odnose, neplodnost, bolečine med uriniranjem in odvajanjem med menstruacijami, prodirajoče krvavitve med menstruacijo in utrujenost.

Vendar pa 15-20 odstotkov žensk z endometriozo morda sploh nima simptomov. Nekatere imunske motnje, kot so ekcem, astma in fibromialgija, so lahko prisotne pri ženskah z endometriozo. Resnost endometrioze ni povezana s količino nelagodja ali številom simptomov. Nekatere ženske s hudo endometriozo imajo lahko zmerne simptome, ali jih sploh nimajo.

Kako endometrioza vpliva na plodnost?

Endometrioza lahko vpliva na plodnost zaradi vnetja in draženja, ki ga povzroča. Fimbrija, ki pobere jajčece in ga odnese v jajcevod, se vname in povzroči otekanje in brazgotinjenje in jajčece ne doseže predvidenega cilja. Ko so jajčece in sperma izpostavljeni negostoljubni atmosferi, ki jo povzroča endometrioza, jih vnetje uniči. Endometrioza povzroča adhezije – medenični organi se med seboj zlijejo, kar v naprednejših primerih zmanjša funkcijo.

Endometrioza lahko blokira tudi jajcevodne cevi. Diagnozo lahko postavimo s pomočjo laparoskopije, dokler endometrioza ne razvije endometrioma, ciste na jajčniku, ki jo lahko vidimo s sonogramom. Med laparoskopijo zdravnik s kauterizacijo, laserjem ali škarjami odstrani morebitno endometriozo.

Endometrioza in nosečnost

Nosečnost ublaži endometriozo. Hormoni, sproščeni med nosečnostjo, lahko povzročijo, da se večina endometrioze razreši. Laparoskopijo naredimo, kadar je endometrioza skrajna, zaradi česar je nosečnost nemogoča. Prvih nekaj mesecev po operaciji je največ možnosti, da zanosite. Dojenje upočasni napredovanje endometrioze.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj