Osrednja tema letošnjega festivala so nova dejstva ter spoznanja in izkušnje, ki jih je v tržno-komunikacijsko stroko prinesla nova gospodarska situacija. Na velikem odru bodo kot predavatelji nastopili priznani tuji in domači strokovnjaki s področja trženja, upravljanja blagovnih znamk, oglaševanja in komuniciranja. Tako bodo udeleženci lahko med drugim prisluhnili Deborah Grech iz Vodafona, Christosu Tsanosu iz Microsofta, prof. dr. Christianu Blümelhuberju iz Université libre de Bruxelles, Urošu Goričanu s Planeta 9, Janji Božič Marolt iz Mediane, Aleksandri Kregar Brus iz Droge Kolinske, Mitji Zupančiču iz Beiersdorfa za področje Afrike in številnim drugim.

Pomemben del kongresnega dela festivala bodo predstavljale tri osrednje debate, ki bodo namenjene soočenju mnenj glede nadaljnjega razvoja slovenskih agencij in medijskega prostora ter prilagajanju oglaševalcev na spremembe obnašanja potrošnikov. V sklopu posameznih debat bodo sodelovali direktorji največjih slovenskih agencij, direktorji medijev ter direktorji marketinga v podjetjih.

V tekmovalni del programa so organizatorji uvedli nekaj novosti, ki so predvsem odgovor na dogajanje na trgu. “SOF si prizadeva v tekmovanje zajeti vse najpomembnejše komunikacijske akcije. Zaradi hitro rastočega trenda na področju dogodkov so le-ti letos dobili samostojno tekmovalno skupino z dvema tekmovalnima kategorijama: promocijskimi in korporativnimi dogodki. Tako se lahko tudi najboljši oglaševalski koncepti na tem področju odslej potegujejo za veliko nagrado ter zlata in srebrna priznanja SOF. Hitro se spreminja in razvija tudi internetno in mobilno oglaševanje, zaradi česar smo tekmovalni skupini dodali dve novi kategoriji, in sicer interaktivno in viralno komuniciranje ter mobilno komuniciranje. S tem smo v tekmovalni del zajeli več oblik komuniciranja. Podobno velja tudi za tekmovalno skupino zunanjega oglaševanja, ki je odslej zastavljena mnogo širše. Prepričana sem, da bodo tudi te novosti tekmo na letošnjem Slovenskem oglaševalskem festivalu naredile še bolj napeto,” pravi Lučka Peljhan, izvršna direktorica tekmovalnega programa SOF.


Predstavitev posameznih debat

V agencijski debati z naslovom “Ali naše agencije kreativno upravljajo s spremembami ali jim le sledijo?”, ki bo na sporedu v četrtek, 25. marca, ki jo bo vodila Gordana Petek Ivandič, bodo sodelovali direktorji največjih slovenskih agencij, in sicer Tina Cirman Popovič s Publicisa, Špela Levičnik Oblak z Lune TBWA, Primož Pusar s Pristopa, Zoran Trojar s Sonce.net in Marko Vičič s Future DDB. Osrednja tema pogovora bo namenjena spremenjenim razmerjem na oglaševalskem trgu, ključno vprašanje pri tem pa je, katere agencije bodo dolgoročno preživele. Tiste, ki bodo delovale le na slovenskem trgu ali tiste, ki se bodo širile na nove trge? Tiste, ki bodo stavile na specializacijo storitev ali tiste, ki bodo uspešno integrirale in prepletale vse elemente komunikacijskega spleta? Tiste, ki bodo iskale nišne komunikacijske produkte ali tiste, ki bodo naročnikom ponujale tudi poslovne rešitve?

Na debati o spremembah v medijskem prostoru bodo sodelovali predsedniki uprav medijskih hiš, in sicer Jurij Giacomelli (Delo), Manja Grčič (TV3), Marko Kolbl (Europlakat), Branko Pavlin (Dnevnik) in Pavel Vrabec (Pro Plus). Osrednja tema pogovora, ki ga bo vodila Vesna Marđonović, bo spremenjena medijska potrošnja, pri čemer raziskave kažejo, da prek 90 % ljudi dnevno gleda televizijo, prek 75 % posluša radio in več kot polovica prelista revije in časopise. Ob tem je dve tretjini evropskih finančnih direktorjev izjavilo, da so in da bodo tudi vnaprej najprej nižali oglaševalske budgete. Ko pa je skupen kolač manjši, je borba za del te-tega še težja.

Kdo bo koga spremenil? Kriza oglaševalce ali obratno? To bosta osrednji vprašanji, v okviru debate med oglaševalci, ki jo bo vodila Maja Makovec Brenčič. Njeni gostje bodo Eva Aljančič, direktorica marketinga Si.mobil, mag. Darko Dujič, izvršni direktor strateškega trženja in razvoja formatov PS Mercator, Tina Kumelj, vodja marketinga Ljubljanske mlekarne, Kristina Sket, vodja oddelka marketing Unicreditgroup Slovenija in Barbara Uranjek, direktorica marketinga BMW Group Slovenija. Trženjski monitor preteklega leta nakazuje, da se porabnik in njegovo nakupno vedenje že nekaj časa spreminja. Podobna opažanja zasledimo ne le v Sloveniji, ampak tudi po svetu, predvsem v Evropi. Porabniki so namreč vse bolj racionalni, kupujejo vse bolj premišljeno, so vse bolj informirani, hkrati pa občutljivi – ne le dohodkovno in cenovno, ampak predvsem z vidika celovite nakupne vrednosti in koristi, ki jih nudijo ponudniki na trgih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj