Tudi posoda, krožniki in kozarci lahko vplivajo na percepcijo okusna. Pijače postrežene v kozarcih hladnih barv so bile na primer ocenjene kot bolj osvežilne. Teža in barva krožnika pa lahko vplivata na percepcijo gostote, slanosti in sladkosti hrane. Jogurt, ki so ga sodelujoči v raziskavi jedli s plastično žlico, se jim je zdel bolj gost in dražji.


partycity.com

Poleg teže in oblike pa na percepcijo hrane vpliva tudi barva: bel jogurt, ki so ga jedli z belo žlico se jim je zdel slajši in bolj drag kot roza jogurt. Ko pa so bel jogurt jedli s črno žlico, se jim je bel zdel bolj kisel in cenejši, roza pa slajši in dražji.
Podobno je bilo pri siru: ponudili so jim ga z nožem, žlico, vilico in z zobotrebcem in ugotovili, da se večini sodelujočih zdi najbolj slan tisti, ki so ga jedli z nožem.

Dr. Vanessa Harrar in professor Charles Spence, izvajalca raziskave, sta pojasnila, da je to, “kako doživljamo hrano multisenzorna izkušnja, ki vključuje okus, občutek hrane v ustih, vonj in izgled. Še preden damo hrano v usta, naredijo naši možgani sodbo o njej, kar vpliva na celotno izkušnjo“. Rezultati raziskave bi lahko bili uporabljeni tudi v pomoč pri hujšanju, saj lahko z uporabo različnega pribora, vplivamo na količino hrane, ki jo zaužijemo.

Raziskava so izvedli na Univerzi Oxford, objavljena pa je bila v reviji Flavour.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj