Sprva je vse lepo, zaljubljena sta, skupaj se preselita, imata čudovite otroke, in vsi vama zavidajo. Nekega dne se odločita za razhod in naznanita ločitev, ker vesta, da je tako bolje za vse. Ti se še kar nekako držiš, tudi partner in otroci. Vsak po svoje boleče doživljate razhod. Tudi, če v sebi biješ boje, si nekako močna in preživljaš dan za dnem. Sčasoma se postaviš na noge in zopet zacvetiš v vsej svoji moči in lepoti. Ta čas, pa se te je – nevede prijela etiketa ločenke.
 
 
Drugače je danes, kot nekoč, ko ločitev skorajda niso poznali. Danes je ločitev mnogo več, a še vedno ostajajo nekakšen tabu. 
 

Ločitev ni sramota.

Ločitev je dokaz ljubezni in poguma. Dokaz, da imaš sebe tako zelo rada, da se zavedaš, da je bolje, da izstopiš iz zveze, ki te ne osrečuje, kot pa da vztrajaš samo zato, ker se bojiš odziva okolice. 
 

Ločitev ni neuspeh, ampak je rast.

Uspeh je, ko sam sebi in partnerju priznaš, da se zveza ne more nadaljevati. Uspeh je, ko zbereš dovolj moči, da to izpelješ. In posebna osebna rast je, ko to prebrodiš.
 

Poroka ne pomeni nujno večne ljubezni.

Poroka ohranja svoj pomen tradicije. V resnici pa so še redki pari, ki so srečni skupaj celo življenje. In tudi če jih okoli sebe imate, ste se vprašali, koliko jih je skupaj zares srečnih?

 

Ločitev je velik stres.

Ločitev ne pomeni le konec zveze, temveč tudi velika sprememba v finančnem, fizičnem in čustvenem življenju. Pojavi se mnogo strahov, spoznaš ranljivega samega sebe, in naenkrat se moraš znajti sam. Si predstavljate, koliko moči to v resnici terja?
 

PREBERITE TUDI: 4 razlogi, zakaj je ostati v nesrečnem zakonu slabše kot ločitev (najbolj nastradajo otroci)

Kaj bo pa z otroci ločenih staršev?

Zakonska zveza, ki je neuspešna, je lahko za otroke enako ali bolj škodljiva kot ločitev. Otroci so močnejši, kot si mislimo. Ravno zaradi svojega nedolžnega otroškega pogleda na svet je možno, da bo otrok ločitev bolje prenesel, kot pričakujemo. v kolikor starša tudi kasneje lepo sodelujeta in otroku zagotovita potrebno ljubezen, se bo navadil tudi na življenje z ločenimi starši. Zagotovo ga bo ločitev ranila, ampak hkrati tudi okrepila.
 
Na kaj morate biti pozorni, pri druženju s človekom, ki se je pravkar ločil?
 
  • Ljudje, ki so prestali ločitev, so prestali hudo travmo in obsojanje jim zagotovo ne bo pomagalo.
  • Ne sprašujte podrobnosti.
  • Vprašajte, kako se počuti, in ponudite pomoč, a ne trosite nasvetov, ki jih morda ne želi.
  • Ne spodbujajte in ne širite govoric, ki se morda pojavljajo.
  • Premislite o tolažbi in se izogibajte suhoparnih stavkov, kot so ''Saj bo'' ali ''Saj boš spoznala drugega''.
  • Osebe ne pomilujte.
Ločitve torej nikakor ne bi smeli jemati kot za največji poraz v življenju, temveč le kot del življenja. Pravijo, da se lahko zaljubimo večkrat in znano je, da ima človek v življenju lahko več srečnih zvez. Zakaj bi torej trpel le v eni, če spozna, da ga zveza ne osrečuje? Ljudje, ki so prestali ločitev, so prestali hudo travmo in obsojanje jim zagotovo ne bo pomagalo. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj