Za plašče je bolje, da jih nikoli ne bi kupovali impulzivno. Gre namreč za kos, ki ga nosite dan za dnem. Zanesti se morate, da boste v njem naredile dober prvi vtis, vendar od njega pričakujete tudi, da vas varuje ob slabem vremenu. Veliko zahtev od enega samega kosa oblačila.

Sicer je odvisno od vašega življenjskega sloga, a obstaja verjetnost, da boste potrebovale kar nekaj različic plaščev: enega za vsakodnevne službene obveznosti, drugega za dež, tretjega za sproščene vikende, četrtega za k večernim toaletam in petega za najhujši mra­z. Ker so kvalitetna vrhnja oblačila običajno najdražja, se za začetek raje osredotočite na takšnega, ki ga boste najpogosteje nosile. Običajno je to ravno plašč, ki ga nosite vsak dan za v službo ali šolo. Če imate srečo, lahko najdete takega, ki je dovolj eleganten, da ga lahko oblečete tako za v službo kot tudi za sobotni zmenek. To je lahko vaš optimalen nakup, zato ne oklevajte.

Jakne in plašči

Materiali

Obstajajo zelo tehtni razlogi, zakaj je večina zimskih plaščev narejenih iz volne. Volna lepo drži obliko, se ne mečka, je trpežna, topla in zelo počasi vpija vlago.

 • Kašmir je najbolj topel izmed naravnih materialov, ker pa je precej drag in manj zdržljiv, ga pogosto mešajo z volno, da pridobijo na trpežnosti.
 • Moher je zdržljivejši od volne, ampak se ne obnese dobro, kadar je moker. Tudi moher pogosto mešajo z volno, da znižajo ceno.
 • Vlakna iz alpakine volne so nepremočljiva in zelo topla. Mešanico alpake in volne ponavadi uporabljajo za tanjše plašče.
 • Kamelja dlaka je mehka, lahka in nepremočljiva. Pogosto jo mešajo z volno, da povečajo zdržljivost vlaken in oklestijo ceno.

Jakne in plašči

 • Usnjeni plašči so odlični za boj proti vetru in s podlogo lahko služijo tudi kot primarni zimski plašč v toplejših krajih. Najdražje in najbolj mehko je ovčje usnje, prašičje in goveje pa je trpežnejše, a tudi bolj togo.
 • Sintetična vlakna iz poliestra, najlona ali mikrofibre so nepremočljiva in zdržljiva, zato so odlična za dežne plašče in športne jakne.

Kar se nahaja v notranjosti oblačila, je ravno tako pomembno kot zunanji material. Sintetična polnila so udobna, topla in se hitro posušijo. Od naravnih pa je zelo topel puh, ampak ga pogosto mešajo s perjem, kar naredi plašč cenejši, a tudi manj topel.

Jakne in plašči

Kakšna je priložnost? Za vsak dan preprostost pomeni prilagodljivost. Izberite plašč čistih linij do kolen v osnovni barvi in nosile ga boste lahko praktično k vsem oblačilom. Pri večernih plaščih se držite preprostih oblik in pustite, da detajli ter materiali (bohoten ovratnik, vezenina, lesk) naredijo efekt. Bolj športni (“casual”) plašči so običajno krajši, živahnejših barv in s športnimi detajli.

Kakšne barve imate v svoji garderobi? Seveda so nevtralne barve najbolj univerzalne. Če pa je celotna vaša garderoba v nevtralnih tonih, potem bo plašč v drugačni klasični barvi (rdeča, modra) tudi dobra investicija.

Kaj nosite pod plaščem? Če nameravate plašč nositi čez blazer, ga pred nakupom tako tudi preizkusite.

Jakne in plašči

Izberite pravi plašč za svojo postavo

V kolikor ste bolj oblinaste, poudarite svoj pas. Izogibajte pa se marsovcem, saj so ponavadi preveč togi.

Jakne in plašči

Če ste bolj majhne, pokažite svojo postavo s krajšim plaščem, ki se konča tik pod boki.

plasci10

Na dolg trup nikar ne nosite do pasu kratkih bundic, saj boste videti neproporcionalno. Raje izberite srednjo dolžino.

Jakne in plašči

Na vse oblike telesa pristoji klasičen daljši plašč s pasom, ki podaljša telo.

Jakne in plašči

Ali mora biti plašč dovolj dolg, da pokrije rob krila, je zelo pogosto vprašanje. Staro pravilo, da naj bo plašč vedno daljši od krila vsaj za centimeter, že dolgo ne velja več. Dandanes so pravila zelo ohlapna, zato presodite same, kako izgleda najbolje glede na proporce. Seveda je odvisno od stila plašča in krila, vendar je ravno krojeno krilo vedno lahko daljše od plašča, pri polnejših krilih pa pazite le na to, da bo krajši plašč dovolj širok ali kratek, da krilo ne bo vidno zmečkano. Pri ožjih krilih v kombinaciji s tejliranim plaščem pa boste dosegle učinek Jackie O, če bo plašč povsem pokril krilo.

Jakne in plašči

Dvoredno zapenjanje daje plašču rahel vojaški pridih in doda dodatno plast blaga. Zatorej če ste manjše, z večjimi prsmi ali če čutite, da si ne smete privoščiti dodatne mase na telesu, se raje držite enorednega zapenjanja.

Jakne in plašči

‘Trench Coat’

Trench je bil rojen v začetku 1. svetovne vojne, ko je angleška vojska prosila Thomasa Burberryja, naj naredi nepremočljive plašče za vojake, ki jih bodo lahko nosili v strelskih jarkih. Od tod izhaja ime, saj “trench” v angleščini med drugim pomeni tudi strelski jarek, rov, okop. Burberryjev plašč je bil skorajda popoln v svoji uporabnosti. Narejen je bil iz gosto tkanega volnenega blaga in dolgega kroja. Imel je dvoredno zapenjanje, pasove na manšetah, epolete in podobne detajle, ki so bili vsi tam z namenom. Pas z D-obroči so na primer uporabljali za pripenjanje ročnih granat ali za lažje tovorjenje opreme. Podloga je bila dodana zaradi toplote in je imela prišite žepe, lahko pa je služila tudi kot domača halja. Po vojni so vojaki plašče skrajšali in jih še vedno nosili za v službo. Do štiridesetih let prejšnjega stoletja je ta plašč že postal modna stalnica pri obeh spolih in našel celo glavno vlogo v klasičnih filmih noir.

Jakne in plašči

Trench je dobra opcija za deževno vreme ali prehodne letne čase, ampak s tradicionalnim krojem tvegate, da boste videti kot inšpektor Gadget. Da se temu izognete, raje obiščite bolj trendi trgovine in poiščite rahlo punčkast, tejliran kroj. Naj bo čim krajši in v živahnejši barvi.

plasci3

­ plasci4

10 KOMENTARJI

 1. Živa, ponovno krasen članek s kupom koristnih, uporabnih nasvetov! Bravo. Vidim, da z zimskimi plašči nimam težav, sem pa že kar nekaj časa v iskanju pravega trench coat-a zase: nikakor ne najdem dovolj ženstvenega kroja, ki ne bi bil stroga klasika (res ne bi rada spominjala na inšpektorja Gadgeta :D). Spet prelagam nakup na naslednje leto in upam, da se mi takrat nasmehne sreča s kakšnim lepim in ne predragim kosom.

 2. poleg utrditve osnov, ki sem jih že vedela, sem izvedela še nekaj novega, in sicer izvor trench-coatov. zelo zanimivo! jaz plaščev kot takih (iz blaga) ne maram najbolj, zelo rada pa imam vse sorte jaknic, še najraje usnjene, ki bi jih lahko imela v precej odtenkih. enako rada imam zimske plaščke-bundice, najraje do kolen, ki so zelo tople in se za naše razmere super obnesejo. za odtenke velja enako kot pri usnjenih jaknah ;).

 3. Živa, SUPER članek. Pa kako krasni plaščki na slikcah 🙂 Super bi bilo, če bi imeli še kak alla vodnik plaščev trenutno v trgovinah 🙂 in bi tako dali kako idejo kam po plašče …vendar verjamem, da je to precej zahtevna in dolgotrajna naloga

 4. Jaz sem pa postala skoraj malo obsedena z jesensko-zimskimi plaščki in jaknicami, najraje jih imam pa v živih barvah, da popestrijo sivo zimo!

 5. Super članek, spet pregledno zbrane bazične stvari, katere mora poznati vsaka prava dama!
  No, jaz na splošno nisem preveč navdušena nad plašči, nekako se počutim neokretno, pa ne zdi se mi praktičen za nenehno skakanje iz avtomobila ven in nazaj noter.
  Sicer ljubim krajše, gladke, malce telirane jakne brez fazone. Najraje imam usnjene! Pa seveda iz blaga, podobenga kroja. Pasovi se mi zdi, mi nikakor ne pašejo.
  Imam pa vsekakor na WL en lep, krajši plašček iz kamelje dlake.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj