… zajtrk, precej bolj podvrženi nastanku koronarne srčne bolezni oz. smrti zaradi te bolezni. Neustrezen čas, ko zaužijemo obroke, pa najsi gre za izpuščen zajtrk ali pa prepozno večerjo, lahko povzroči neželene metabolne učinke, ki vodijo v nastanek koronarne srčne bolezni. Celo pri upoštevanju manjših razlik pri prehrani, fizični aktivnosti, kajenju in splošnem življenjskem slogu, je bila povezava med izpuščanjem zajtrka in/ali zelo pozno večerjo in koronarno srčno boleznijo zelo očitna.

Raziskovalci so v raziskavi 16 let analizirali pogostost obrokov 26902 moških, starih 45 do 82 let in ugotovili naslednje:

  • Moški, ki so izpuščali zajtrk, so imeli za 27 % več nevarnosti za srčni infarkt ali smrt zaradi koronarne srčne bolezni kot tisti, ki so redno zajtrkovali.
  • Moški, ki niso jedli zajtrka, so bili mlajši kot tisti, ki so ga, in so bili pogosteje kadilci, zaposleni, neporočeni, manj fizično aktivni in so pili več alkohola.
  • Moški, ki so zelo pozno večerjali ali jedli potem, ko so že šli v posteljo, so imeli za 55 % več nevarnosti za nastanek koronarne srčne bolezni – je bilo pa malo moških, ki so to počeli.
  • Tekom študije je 1572 moških doživelo prve težave s srcem oz. boleznimi srca.
  • Moški, ki so jedli zajtrk, so imeli v povprečju en obrok na dan več.

"Izpuščanje zajtrka lahko vodi v enega ali več rizičnih faktorjev, med drugim debelost, visok krvni tlak, povišan holesterol, diabetes, kar vse lahko sčasoma vodi v srčni infarkt," je povedala vodja raziskave Leah E. Cahill. Raziskovalna ekipa je desetletja preučevala sestavo in kakovost prehrane in njen vpliv na zdravje in ti podatki kažejo, da so naše prehranjevalne navade pomembne za zmanjšanje nevarnosti za nastanek koronarne srčne bolezni. Raziskovalci zato priporočajo: nikar ne izpuščajte zajtrka in naj bo zdrav!

Ali poskrbite, da vsak dan jeste zajtrk?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj