Izguba voha oz. njen učinek na vsesplošno kakovost življenja je zelo podcenjena, pravijo strokovnjaki. Ima namreč izjemno močne negativne učinke na kakovost življenja, ki jih ljudje podcenjujejo, dokler se ne zgodi njim. Med drugim je izguba voha močno povezana z depresijo in nižjo kakovostjo življenja.

Med drugim nam različni vonji prikličejo tudi razne spomine – in če ne vonjamo več, smo to izgubili.

V tej raziskavi so primerjali nevrobiološko osnovo za prednostni dostop olfaktivnih predelov do spominskih. Primerjali so tudi povezave vida, sluha in dotika s hipokampusom, in ugotovili, da je voh najintenzivneje povezan.

“Tekom evolucije so ljudje doživeli širitev neokorteksa, kar je reorganiziralo dostop do predela spomina,” je povedala glavna raziskovalka, Christina Zelano, asistentka nevrologije na univerzi Northwestern University Feinberg School of Medicine. “Vid, sluh in dotik so vsi dobili nove poti, ovinke, ko se je neokorteks širil – a kaže, da pri vohu ni prišlo do teh sprememb in je ohranil direktno povezavo s hipokampusom.”

Zakaj nam vonjave vzbudijo tako intenzivne spomine?

Verjetno ni nikogar, ki se mu ne bi zgodilo, da ga je nek vonj v trenutku ponesel v kako otroško izkušnjo in mu obudil spomin, na katerega je mislil, da je že pozabil. Gre za močne občutke, ki jih zgolj prizori in zvoki izjemno redko obudijo. Strokovnjaki pa so sedaj v raziskavi ugotovili, da se olfaktorni predeli možganov bolj povežejo s predeli za spomin kot ostali občutki ter da so ohranili direktno povezavo.

Eden najznačilnejših simptomov COvida-19 je tudi začasna izguba voha, ki pri nekaterih traja nekaj dni, pri drugih pa celo več tednov; obstaja pa tudi možnost, da so nekateri trajno izgubili voh.

PREBERITE TUDI: Raziskava: lahko moški telesni vonj sproži spontani splav?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj