­Internetno kadrovanje je v zadnjih nekaj letih močno vplivalo­ na slovenski trg zaposlitev. V vsakem trenutku je na internetu objavljenih med 2000 in 3000 aktualnih zaposlitev, nekatera podjetja pa kadrujejo ali sprejemajo prijave na oglase izključno prek interneta.
Za uspeh pri iskanju zaposlitve na zaposlitvenih portalih je le-te potrebno pravilno uporabljati.
Najpomembnejši slovenski in tuji zaposlitveni portali:

Slovenski
www.mojedelo.com
www.ess.gov.si
http://e-uprava.gov.si/ez/osnovna.ez
http://europa.eu.int/eures/index.jsp

Tuji
www.monster.com
www.stepstone.com
www.totaljobs.com
www.careerbuilder.com

Iskanje dela prek interneta je za veliko iskalcev še vedno dokaj nova zadeva. Dejstvo je, da je potrebno pri iskanju dela za učinkovito uporabo interneta le-tega pravilno uporabljati. Večina uporabnikov spletnih oblik kadrovanja ne prejme zadovoljivih rezultatov spletnih prijav, pogosto prav zaradi neustrezne uporabe spletnih orodij. Dejstvo je, da smo vsi navajeni, da je uporaba interneta preprosta: nekaj klikov in opravimo, kar smo želeli. Ko najdemo zaposlitveni oglas, ki nas zanima, preprosto kliknemo gumb “elektronska prijava”, hitro vnesemo zahtevane podatke in naše delo je končano, sedaj moramo le še počakati na delo. Na žalost pa bo v takem primeru čakanje vse, kar bomo dobili.

Kako deluje iskanje zaposlitve prek interneta?

 1. E-kadrovanje s strani delodajalca
  Podjetje objavi svoj zaposlitveni oglas in izbere način prijave. Izbere eno izmed naslednjih oblik sprejemanja vaših prijav: prek e-pošte na e-naslov kadrovika, prek navadne pošte ali elektronsko obliko prijave. Slednjo podjetja najpogosteje izberejo, ker jim olajša proces selekcije in komuniciranja s prijavljenimi kandidati.
  Zaposlitveni oglas je objavljen na zaposlitvenem portalu, informacija o oglasu je poslana na e-naslove kandidatov, ki imajo nastavljeno storitev e-obveščanja in ustrezajo osnovnim zahtevam oglasa.

 2. E-kadrovanje s strani iskalca dela
  Zaposlitveni oglas najdete med brskanjem po zaposlitvenem portalu. Če ustrezate njegovim zahtevam, se lahko nanj prijavite prek e-pošte ali navadne pošte, navadno pa podjetja zahtevajo elektronsko obliko prijave. To lahko izvedete, če ste v zaposlitveni portal že oddali (vpisali) svoj življenjepis. Vpis od vas zahteva 30 do 60 minut časa, sledite navodilom vpisnega obrazca.
  Ko opravite elektronsko prijavo, slednjo prejme ustrezna oseba v podjetju, na  oglas katerega ste se prijavili. Ta si ogleda vaš vnešeni življenjepis in spremno pismo, ki ste ga napisali ob prijavi na oglas.
  Žal veliko iskalcev dela ne pozna teh zakonitosti e-kadrovanja in si lahko z e-prijavami naredijo veliko škode, zato vam v nadaljevanju predstavljamo pet najpogostejših napak spletnega iskanja zaposlitve, ki jih delajo iskalci zaposlitve.

 

 1. Iskalec spletnemu zaposlitvenemu oglasu ne daje enake vrednosti kot drugim oblikam oglasov (npr. časopisnim)
  Podjetje je zaposlitveni oglas na spletu objavilo (in zelo verjetno zanj plačalo), ker išče sodelavca. Uporabilo je časopisom alternativni medij oglaševanja, kar pa ne pomeni, da nanj ne pričakuje kakovostnih prijav.
 2. Površno vnesen življenjepis
  Pogosto iskalci spletni življenjepis izpolnijo v nekaj minutah in se hitro zadovoljijo s končnim izdelkom. Ti življenjepisi imajo pogosto slovnične napake, so skopi s predstavitvijo kandidata in površno pripravljeni.
 3. E-prijava ne vsebuje spremnega pisma
  Spletno prijavo delodajalec obravnava enako kot tiskano prijavo. Pričakuje, da bo v njej našel informativen življenjepis in pozorno pripravljeno spremno pismo. Brez ustrezne osebne note v prijavi oz. spremnem pismu si iskalec zagotovo ne dela usluge.
 4. Iskalec uporablja en univerzalen življenjepis in to več let
  Če bi recimo želeli delati kot tržnik ali v oddelku podpore strankam, potrebujete dva življenjepisa; vsak je pripravljen tako, da ustreza zahtevam posameznega delovnega mesta. Ko opravljate e-prijavo na oglas, izberete življenjepis, ki najbolj ustreza razpisanemu delovnemu mestu.
 5. Zaposlitvena prijava ni personalizirana
  Da lahko pripravite prijavo, ki bo delodajalcu zanimiva, morate vedeti, s čim se podjetje ukvarja in kaj pričakuje od novega sodelavca na objavljenem delovnem mestu, zato morate pred tem narediti o tem raziskavo.

Kako izboljšati uspešnost iskanja dela prek interneta?

 1. Vnesite svoj (informativni) spletni življenjepis
  Zakaj? Prvič: z vašim spletnim življenjepisom se lahko prijavite na objavljene zaposlitvene oglase kar neposredno prek interneta. Drugič: vaš življenjepis se shrani v bazo kandidatov, kjer je na voljo delodajalcem. Ti pogosto brskajo po bazah kandidatov in sami kontaktirajo s potencialnimi novimi sodelavci. Lahko vas odkrijejo!
 2. Nastavite si storitev zaposlitveni e-obveščevalec
  E-obveščevalec si nastavite tako, da izpolnite posebni spletni obrazec, kjer nastavite svoje zaposlitvene želje. Potem dnevno ali tedensko prejemate e-obvestila z zbranimi zaposlitvenimi oglasi, ki ustrezajo vašemu zaposlitvenemu profilu. Tako ste obveščeni o aktualni ponudbi del tudi, če ne obiskujete redno spletnih zaposlitvenih portalov.
 3. Pazite na zasebnost podatkov
  Z vnosom vašega življenjepisa v bazo zaposlitvenega portala lahko delodajalcem omogočite dostop do vašega zaposlitvenega profila. Če ste trenutno zaposleni, izberite možnost anonimne objave – to pomeni, da potencialni delodajalec, ki pregleduje vaš življenjepis, ne bo videl vašega imena, naslova in kontaktnih podatkov. Spletne baze življenjepisov verjetno uporablja tudi vaš delodajalec; če vas najde v bazi, lahko to škodi vaši trenutni zaposlitvi.
 4. Vzemite si ves potreben čas za vpis svojega spletnega življenjepisa
  Uspešnost vaših spletnih prijav – ali boste dobili povabilo na intervju – bo odvisna od ustreznosti vašega spletnega življenjepisa. Če bo slednji pripravljen hitro in površno, boste izgubili veliko priložnosti za delo, ne samo del, na katere ste se prijavili prek interneta – vaš življenjepis si bodo ogledovali tudi delodajalci, za katere sploh ne boste vedeli, da iščejo nove sodelavce.
 5. Ključne besede vašega življenjepisa
  Delodajalci brskajo po bazi življenjepisov s pomočjo ključnih besed. Vnesejo npr. termin “frizer”, “gorenjska regija”, “3 leta delovnih izkušenj”, in prejmejo izpis elektronskih življenjepisov, ki ustrezajo tem pogojem. Z vnosom ustreznih tehničnih terminov z vaše stroke boste povečali verjetnost, da vas delodajalci najdejo in kontaktirajo.
Na večini zaposlitvenih portalov lahko v spletno obliko življenjepisa pripnete tudi vaš standardni življenjepis v Word ali PDF obliki. Vendar pozor! Večina portalov ne omogoča, da bi delodajalci znotraj njihovih baz našli vaše pripete datoteke, podatki v njih so jim dejansko skriti, v kolikor ne odprejo vaše celotne predstavitve. Zaradi tega vključite čim več ključnih besed v del vaše e–predstavitve izven priponk.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj