Z Rajkom smo se pogovarjali že pred dobrimi 3 leti, leta 2021, a kot umetnik se neprestano razvija in tako spreminja in izpopolnjuje svoj slog, zato poglejmo, kje je danes.

1. Kako bi opisali svoj umetniški slog in kako se je razvil skozi čas?

Moj umetniški slog je kot ples brez oprijemljivega tla, nenehno se spreminja in preobraža. Začel sem z jasnimi oblikami, a sem sčasoma našel svobodo v fluidnosti in izraznosti barv.

2. Kateri so vaši glavni viri navdiha pri ustvarjanju abstraktnih del?

Moje delo izvira iz nevidnih tokov čustev, neznanega v naravi in skrivnostnega v vsakdanjem življenju. Vsaka barva, vsaka poteza, vse je del širšega plesa energije.

3. Kako se lotevate procesa ustvarjanja? Ali imate določeno rutino ali gre bolj za spontanost?

Moje ustvarjalno potovanje je kot tok zavesti, ki se razvija spontano in neukročeno. Začnem z enim zamislijo in pustim, da se razvija v nekaj, kar je večje od mene.

RajArt Atelje

4. Kako pomembna je tehnika v vašem delu? Ali eksperimentirate s različnimi tehnikami ali imate svoj pristop?

Tehnika je moje orodje za komuniciranje z nevidnimi silami. Eksperimentiram z vsemi sredstvi, ki so mi na voljo.

5. Kako doživljate odzive občinstva na vaša abstraktna dela? Kaj vas najbolj zadovoljuje pri tem?

Reakcije so kot valovi na mojem mentalnem morju – nepredvidljive, a vedno globoko čustvene. Najbolj me zadovolji, ko moje delo odpre nova vrata v domišljijski svet gledalcev.

6. Kakšen je vaš pogled na vlogo abstraktne umetnost v sodobni družbi?

Abstrakcija je jezik brez besed, ki odpira vrata v nevidni svet človeške duše. V sodobni družbi služi kot ogledalo za naše najgloblje strahove in najsvetlejše sanje.

7. Kako se spoprijemate s kreativnimi blokadami ali dvomi v procesu ustvarjanja?

Blokade so mostovi do novih obzorij, dvomi so le senca na poti. Če obstaja ovira, jo sprejmem in plešem skozi njo, dokler se ne razkrije nova pot.

8. Ali obstaja neka posebna filozofija ali sporočilo, ki ga želite posredovati skozi svojo umetnost?

Moje delo je most med neskončnim in ničemer, kjer se srečujejo barve svetlobe in teme, da bi razkrile resnico, ki je večja od besed.

9. Kako uporabljate barve v svojih delih, da bi spodbudili zdravilni učinek na ljudi? Kateri aspekt barv vam najbolj pomagajo pri doseganju tega cilja v vaših umetniških delih?

Verjamem v moč barv, da lahko spodbujajo čustva, zdravijo in navdihujejo. Uporabljam širok spekter barv, da ustvarim različne občutke in atmosfere v svojih delih. Rdeča lahko simbolizira strast in energijo, modra pa mir in umirjenost. Zeleno povezujem z naravo in rastjo, rumena pa s srečo in svetlobo. Z barvami skušam ustvariti prostor, kjer se lahko obiskovalci počutijo povezani, pomirjeni ali navdihnjeni, kar lahko prispeva k njihovemu občutku dobrega počutja in celo zdravljenja.

10. Kako ste se odločili odpreti atelje RajArt?

Odločitev, da odprem svoj atelje Rajart za obiskovalce in zbiratelje umetnosti, je bila naraven korak v mojem ustvarjalnem potovanju. Želel sem ustvariti prostor, kjer bi lahko ljudje neposredno doživeli moj umetniški proces in začutili energijo mojih del v njihovem naravnem okolju. Verjamem, da ima umetnost največji vpliv, ko je doživeta osebno in v živo.

11. Kakšno izkušnjo želite nuditi svojim obiskovalcem?

Kot prvo poglobljeno povezavo z umetnostjo: želim, da obiskovalci začutijo čustva in energije, ki jih vnašam v svoje delo. Da jih barve in oblike popeljejo na osebno potovanje, kjer lahko najdejo svoj pomen in povezanost z umetnostjo.

Kot drugo interaktivni prostor: atelje je odprt za pogovor, diskusijo in izmenjavo idej. Obiskovalci so vabljeni, da postavljajo vprašanja, delijo svoje vtise in doživetja ter sodelujejo v ustvarjalnem procesu.

Tretje je mir in sprostitev: želim, da se obiskovalci v mojem ateljeju počutijo sproščeno in pomirjeno. Da najdejo trenutke tišine in premišljanje, kjer se lahko odklopijo od vsakdanjih skrbi in se povežejo s sabo skozi umetnost.

Četrto: za navdih in motivacijo: upam, da bo moj atelje prostor, kjer bodo obiskovalci našli navdih za lastno ustvarjalnost in življenjske poti. Da jih moja dela spodbudijo k razmišljanju, raziskovanju in izražanju svojih čustev in misli.

Peto je ekskluzivni vpogled v proces ustvarjanja: obiskovalci lahko vidijo umetniška dela v različnih fazah nastajanja, kar jim omogoča globlje razumevanje mojega dela in postopkov. To jim daje ekskluziven vpogled v ustvarjalni proces, ki ga običajno ne vidijo. Moj atelje ni le razstavni prostor, ampak tudi prostor doživetij, kjer umetnost živi in diha. Vabljeni vsi, ki želijo doživeti umetnost na bolj intimni in osebni ravni.

Rajkov atelje si lahko ogledate TUKAJ in njegovo spletno stran TUKAJ – še najbolje pa bo, da ga obiščete kar osebno. Vabljeni!

PREBERITE TUDI: Intervju: slikarski umetnik Rajko Požar (Rajart)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj