Raziskovalci nevroznanstveniki so ugotovili, da igranje ameriškega nogometa povzroča strukturne spremembe v možganih. To sicer ne velja le za nogomet, temveč za vse kontaktne športe, kjer se dobiva udarce v glavo.

Stanje je celo tako hudo, da le ena sezona igranja nogometa in četudi ni prišlo do pretresa možganov, povzroči opazne poškodbe možganov. Raziskovalci zato opozarjajo vse zdravnike, starše in druge, da se seznanijo s tem, kakšne so lahko posledice igranja nogometa.

Ni nujno, da pride do pretresa možganov

Pretres možganov lahko diagnosticirajo le zdravniki. Najbolj očitni znaki so nejasen govor in motnje v koordinaciji ter nekateri drugi, npr. razširjene ali neenakomerne zenice. Manjše poškodbe možganov pa pogosto ostanejo spregledane – a če se redno ponavljajo, kar pri kontaktnih športih se, prav tako poškodujejo možgane.

Raziskava

V raziskavi so raziskovalci nevroznanstveniki z univerze Rochester v New Yorku spremljalo 38 dijakov, igralcev nogometa. Opremili so jih z merilniki udarcev v glavo (število in jakost), ki so merili udarce med treningi in tekmami. Pred in po vsaki sezoni so jim opravili magnetno resonanco možganov in še posebej natančno preverili srednje možgane, ki uravnavajo primitivne funkcije, na katere ne moremo vplivati z miselnimi procesi, npr. sluh in regulacija temperature telesa.

Ko je glava igralca prejela udarec v katerikoli predel, je to za možgane enak šok kot reagira površina vode, ko vržemo kamen vanjo. Čeprav ti udarci vplivajo na celotne možgane, pa je sredinska lokacija srednjih možganov tista, ki bo najverjetneje najbolj prizadeta.

Rezultati so bili šokantni

Nevroznanstveniki so bili šokirani nad rezultati: čeprav sta le 2 od 38 igralcev utrpela pretres možganov, jih je več kot dve tretjini utrpelo poškodbe bele možganovine v srednjih možganih. Rotacijski udarci so bili še posebej škodljivi.

Poleg tega so v njihovi krvi odkrili beljakovine, ki nakazujejo na poškodbe možganov in ki so povezane s kronično travmatsko encefalopatijo – stanjem, ki odi v depresijo, izgubo spomina in čustveno nestabilnost, kasneje pa v demenco.

Najbolj ogroženi so boksarki, igralci ameriškega nogometa in nogometa.

Ko so na koncu raziskovalce vprašali, če naj otroci sploh igrajo nogomet upoštevajoč vse rizike, so odgovorili “Bojimo se, da je odgovor ne.” Zanimivo podobno mnenje pa je podal tudi eden najboljših psihiatrov ter specialist za motnje in poškodbe možganov, dr. Daniel Amen: “Imel sem očeta, ki je bil seznanjen s tem, v kakšne poškodbe vodi ameriški nogomet, a mi je rekel ‘ampak moj sin si to tako zelo želi’. Hja, tile udarci možganom povzročajo enako škodo kot redno uživanje kokaina. Ampak če bi vas otrok prosil za kokain, ker si ga zelo želi – bi mu to dovolili?”

PREBERITE TUDI: 9 najboljših živil za možgane

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj