… visoko motivirani, kar pospeši sprejemanje informacij in učenje. Način igranja se razvija in spreminja skladno z otrokovim razvojem njegovih zmogljivosti – kako dolgo se lahko igra, koliko je spreten in vzdržljiv … Ker se z otrokovim razvojem spreminja njegov način igre, je zelo pomembno, da ima otrok na volje primerne in ustrezne igrače; 4-letnika ne bomo motivirali z igračo, ki škreblja in je mehka na dotik, kar je pomembno dojenčkom okoli 4. meseca. Pri izbiri igrač je zelo pomembno, da upoštevamo stopnjo razvoja, kjer se otrok nahaja.

Igrače izbirajmo za otroke

Ko kupujemo igrače za otroke, se moramo najprej vprašati, če je igrača primerna za trenutno otrokovo starost. Na splošno velja pravila, da otroci ne kažejo zanimanja za tiste igrače, ki se nam odraslim zdijo lepe in dragocene. Z večjim zanimanjem in zadovoljstvom se posvetijo enostavnejšim igračam. Enostavnejše igrače so lahko uporabne v različnih igrah, saj niso dokončno definirane z eno samo funkcijo (če otroku kupite kuhinjo s plastično zelenjavo, je plastično korenje vedno znova samo korenje, če pa otrok iz različnih škatel sam sestavi svojo kuhinjo in npr. iz plastelina izdela hrano, ki jo potrebuje, je pri tem veliko bolj svoboden in ustvarjalen). Enostavnejše igrače so uporabne v različnih oblikah igre: kartonasta škatla je lahko hladilnik ali pa čarobna raketa, ki otroka popelje na tuj planet.

Če otrok v dar dobi igračo, ki po načinu trenutnega igranja in iger ne ustreza otrokovi stopnji razvoja, potem enostavno ne ve, kako naj se z njo igra. Tako se zgodi zanimivih fenomen: ko otrok v dar prejme igračo, ima okoli sebe odrasle, ki s pričakovanjem opazujejo, kako se bo otrok z novo igračo igral. Otrok se vedno igra tako, kot zmore in ne tako, kot je pravilno. V primerih, ko otroku kupimo neprimerno igračo, jo hitro odloži, saj ga ne zanima. Lahko da mu je dolgočasna (to se pokaže v primerih, ko otrok igračo “preraste“) ali pa ga frustrira (kar se zgodi v primerih, ko je igrača prezahtevna). Igrača, ki ne ustreza otrokovim razvojnim sposobnostim, ne spodbuja nadaljnjega razvoja in ga ne motivira.

Pri izbiri igrač naj bo tako osnovno vodilo, da jih kupujemo z mislijo na otroka. Poleg tega pa se držimo pravila, da naj bo igrača raje enostavna, kot dokončno izdelana in določena s svojo (eno samo) funkcijo. Če so igrače preprostejše, lahko otrok sam kaj dodaja, ustvarja in kombinira. Prav v tem je bistvena vrednost otroške igre, da lahko otrok razvija svojo radovednost, ustvarjalnost in aktivnost. Kupujte igrače, ki omogočajo različno rabo oziroma uporabite igrače, ki so okoli vas: papir, pesek, vodo, sneg in kamne …

Koliko igrač imam!

Na splošno velja, da nasičenost z igračami ni priporočljiva. Nekateri starši mislijo, da z veliko igračami, ki jih kupujejo, izkazujejo ljubezen. Nekateri starši veliko igrač kupijo, ker mislijo, da bodo s tem pozitivno vplivali na otrokov razvoj, da bi le-ta razvijal hitreje in uspešneje. Vendar to ne drži. Če otroka zasipamo z igračami in mu vsak teden (ali mesec) kupimo nekaj novega, potem spodbujamo zelo kratek čas pozornosti in zanimanja, ki jo nameni določeni igrači. Ko se otrok razvija, se lahko pojavijo težave s koncentracijo, saj je že od malega navajen, da svojo pozornost posveča eni stvari zelo kratek čas. Poleg tega se otrok z veliko igračami igra izključno površinsko, saj bega od ene do druge igrače – z nobeno se ne ukvarja dalj časa, z nobeno ne razvije poglobljene igre. Vse to ni dobro za otrokov razvoj, saj otroka težko zadovoljimo, postopoma pa lahko otopi za konstruktivno igralno aktivnost. Zato je pomembno, da otroku omogočimo, da razširi svojo ustvarjalnost in išče vedno nove in nove načine, kako se lahko z isto igračo igra.

Več zanimivih in uporabnih nasvetov, kako vzgojiti veselega in zadovoljnega otroka najdete na www.cujecematerinstvo.si.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj