Predstavljajte si, da ste doživeli in preživeli veliko depresijo, drugo svetovno vojno, gibanje za državljanske pravice in na koncu dočakali prvega afroameriškega predsednika ZDA. Predsednik Obama jima je leta 2010 celo poslal podpisano pohvalo!

Zaljubljenca Zelmyra in Herbert Fisher sta podrla Guinnessov rekord za najdaljši zakon. Poročena sta bila od 13. maja 1924 do 27. februarja 2011, ko je gospod Fisher umrl. Njuna zakonska zveza je torej trajala 86 let in 290 dni.

V današnjem svetu to deluje kot misija nemogoče. Večina zvez se konča, še preden se zares začnejo – kje je šele poroka! Raziskovalci ocenjujejo, da se 41 odstotkov vseh prvih zakonov konča z ločitvijo, 60 odstotkov drugih zakonov z ločitvijo in 73 odstotkov tretjih zakonov z ločitvijo. Kako to, da je ta par ostal skupaj tako dolgo in podrl svetovni rekord? Kakšna je njuna skrivnost?

V intervjuju sta razkrila svoje skrivnosti, kako vzdržati v težkih časih in obvladovati krize v zakonu. Spodaj so preprosti odgovori para, ki je resnično vztrajal, dokler ju dejansko smrt ni ločila.

In kaj sta povedala o svojem zakonu?

1. Kaj vaju je prepričalo, da bi lahko skupaj preživela celo življenje?
Z vsakim dnem, ki je minil, je bilo najino razmerje bolj trdno in varno. NIKOLI nisva razmišljala o ločitvi.

2. Kako ste vedeli, da je vaš zakonec tisti pravi za vas?
Skupaj sva odraščala in bila najboljša prijatelja, preden sva se poročila. Prijatelj je za vse življenje, najin zakon pa je trajal vse življenje.

3. Ali je kaj, kar bi po več kot 80 letih zakona naredila drugače?
Ne bi spremenila nobene stvari. V najinem zakonu ni skrivnosti, preprosto sva delala, kar je bilo potrebno eden za drugega in za najino družino. (Mislim, da je v tem skrivnost …)

4. Kaj svetuješ nekomu, ki skuša ohraniti vero, da je gospod Pravi res tam nekje zunaj zanje?
Zelmyra: Moj je bil tik za vogalom! Nikoli ni predaleč, zato ohranite upanje – ko ga boste srečali, boste to zagotovo vedeli.

5. Kateri je bil najboljši nasvet za poroko, ki ste ga kdajkoli prejeli?
Spoštovanje, podpora in komunikacija drug z drugim. Bodite zvesti, pošteni in resnični. Ljubita eden drugega z vsem svojim srcem.

6. Katere so najpomembnejše lastnosti dobrega zakonca?
Zelmira: Delavec in dober preskrbovalec. Dvajseta leta prejšnjega stoletja so bila težka, vendar je Herbert za nas želel in zagotavljal najboljše. Poročila sem se z dobrim možem!

7. Kateri je vaš najlepši spomin na valentinovo?
Zelmyra: Vsak dan skuham večerjo. Herbert je predčasno odšel iz službe in me presenetil; skuhal mi je večerjo! Je zelo dober kuhar!
Herbert: Rekel sem, da ji bom skuhal večerjo, da se bo lahko sprostila. Pogled na njen obraz in čist krožnik sta mi polepšala dan! (To me je pravkar razveselilo!)

8. Poročila sta se zelo mlada – kako vama je uspelo, da sta se oba razvila kot posameznika in se nista razšla kot par?
Vsi, ki posadijo seme in pospravijo pridelek, praznujejo skupaj. Midva sva posameznika, vendar skupaj dosežemo več.

9. Kateri je vajin najlepši spomin na vajin 87-letni zakon?
Najina zapuščina: 5 otrok, 10 vnukov, 9 pravnukov in 1 prapravnuk.

10. Ali je komuniciranje sčasoma lažje? Kako ohranjate potrpežljivost?
Otroci so odrasli, zato se zdaj več pogovarjava. Lahko uživava na verandi ali v najinih gugalnih stolih – skupaj.

11. Kako ste se spopadali, ko ste morali biti fizično ločeni za daljše časovno obdobje?
Herbert: Bila sva ločena dva meseca, ko je bila Zelmyra hospitalizirana v nosečnosti z najinim petim otrokom. To je bilo najtežje obdobje v mojem življenju. Zelmyrina mama mi je pomagala pri hiši in drugih otrocih, sicer bi izgubil razum.

12. Kaj je najpomembnejša stvar, na katero se morate spomniti ob koncu dneva slabega razmerja?
Zapomnite si, da zakonska zveza ni tekmovanje, nikoli ne imejte rezultata. Bog je vaju dva postavil skupaj v isto ekipo, da bi zmagala.

13. Ali so prepiri pomembni?
Nikoli fizično! Dogovorite se, da je v redu, če se ne strinjate, in se borite za tisto, kar je resnično pomembno. Naučite se upogibati – in ne lomiti!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Leta 2011 je v 105. letu starosti umrl Herbert, nekaj let pozneje, leta 2013, pa mu je v 105. letu starosti sledila še Zelmyra. Ko je Herbert umrl, sta bila poročena že 87 let.

Biti predan za vse življenje ni lahko, vendar je to mogoče! Vsi lahko uporabimo vsako pomoč in nasvet, ki ga lahko dobimo! Če vam je dragocen delček tega globokega ljubezenskega nasveta, prosimo, da nekaj od njega posredujete svojim prijateljem na družabnih omrežjih. To bi moral vedeti vsak!

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj