Bil je eden prvih modernih pisateljev, ki se je spraševal o smislu človekovega obstoja, o človekovem življenju. O njem pa kroži tudi legenda, ki je morda resnična – to je legenda o mali deklici, ki je izgubila svojo punčko-igračko. Takole pravi:

Ko je bil Franz Kafka star 40 let, se je nekega dne sprehajal po berlinskem Steglitz parku. Tam je srečal deklico, ki je obupano jokala, ker je izgubila svojo najljubšo punčko. Kafka ji je pomagal iskati punčko, žal neuspešno. Rekel ji je, da se ponovno dobita naslednji dan in bosta ponovno iskala.

Žal iskanje tudi naslednji dan ni obrodilo sadov, zato je Kafka deklici izročil pismo, ki naj bi ga napisala izgubljena punčka in v njem je pisalo: “Prosim, nikar ne jokaj. Šla sem na potovanje, da vidim svet. Ti bom pisala in poročala o svojih dogodivščinah.”

Ko sta se srečevala, ji je Kafka prebral svoja skrbno napisana pisma z avanturami in deklici je bilo to zelo všeč. Končno ji je prebral pismo, da se je punčka vrnila v Berlin ter ji nato dal punčko, ki jo je sam kupil.

“Niti malo ni podobna moji punčki,” je dejala deklica. Kafka ji je izročil še eno pismo, kjer je pisalo “potovanja so me spremenila.” Deklica je nato vzela novo punčko in ko odnesla domov. Leto kasneje je Kafka umrl.

Mnogo let kasneje je, takrat že odraslo dekle, našla pismo ‘punčke’, ki ga prej ni opazila. V malem pismu, ki ga je podpisal Kafka, je pisalo: “Vse, kar si ljubila, je verjetno izgubljeno, a na koncu se ljubezen vrne v drugačni obliki.”

Zgodbo je povedala Kafkova partnerka, Dora Diamant. O tem je posnet tudi kratek animirani film. Ali je zgodba resnična ali ne, ni znano, je pa vsekakor ganljiva zgodba, ki kroži o slavnem pisatelju.

PREBERITE TUDI: Albert Einstein: prevarant, ki je uspel po zaslugi svoje žene

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj