Tako naj bi pri nekaterih ženskah povzročili prezgodnjo menopavzo. Skupina raziskovalcev z univerze St. Louis je preverila količino ftalatov v krvi in urinu preko 5000 žensk, in prišli so do ugotovitve, da lahko ženske, pri katerih so odkrili najvišje vrednosti ftalatov, pričakujejo menopavzo vsaj 2 leti prej kot ostale: "Popolnoma smo prepričani, da lahko te kemikalije vplivajo na delovanje jajčnikov in človekovo reprodukcijo."

In medtem, ko naj bi bila povprečna starost, ko ženske nastopijo menopavzo, 51 let, naj bi te kemikalije povzročile, da se pri nekaterih ženskah spremembe začnejo že kar 15 let prej. Zdaj pa bi radi ugotovili še, zakaj na nekatere ženske ftalati vplivajo tako, da nastopijo menopavzo 1 leto prej, na druge pa tako, da kar 15 let prej: "Veliko stvari še ne vemo, a nobenega dvoma ni, da imajo ftalati dolgoročno uničujoč vpliv na naše zdravje."

In zakaj proizvajalci sploh še uporabljajo ftalate?

Ker se lepo oprimejo kože, las in nohtov in tako poskrbijo za dolgotrajnejšo obstojnost izdelkov. V Evropski uniji je njihova uporaba in prodaja kozmetike, ki jih vsebuje, od leta 2003 dalje prepovedana, V ZDA in Kanadi pa potrošniki še čakajo na takšno odločitev pristojnih inštitucij.

Sicer pa so ftalati že dlje časa tema polemik tako v kozmetični industriji kot tudi med znanstveniki in oblastmi, pri čemer se zlasti slednji dvoji strinjajo, da izpostavljenost ftalatom lahko vodi v mnoge resne zdravstvene težave (med drugim so odkrili povezavo med ftalati in debelostjo in diabetesom), proizvajalci, ki jih uporabljajo, pa seveda trdijo, da ni razloga za zaskrbljenost.

3 KOMENTARJI

  1. Mislim da bi bilo potrebno še vseeno malce preučiti.V različnih raziskavah velikokrat naletijo na nasprotujoče se rezultate, ki na koncu ne povejo nič.

  2. Mislim, da tole kar drži. Po kolikih letih so se le redka podjetja odločila, da v pilinge ne bodo več dodajali snovi, ki povzorča kar nekaj težav in vplivov na telo…

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj