4. faza: Kardio vadba

Tako, kot ste vadbo začeli z ogrevanjem na kardio napravah, jo boste tudi zaključili. Izberite napravo, ki vam je všeč; vadba vam bo minila hitro, po koncu pa se boste počutili odlično! Nekateri ljudje ne marajo npr. teka, torej če spadate v to kategorijo, sedite raje na kolo ali na veslač. Večina fitnesov ima zaloge revij, s katerimi si lahko krajšate čas med vadbo, ali pa si med vadbo ogledate vašo priljubljeno nadaljevanko na televiziji. Priljubljeno je tudi poslušanje glasbe preko tako imenovanih MP3 predvajalnikih. Trening na kardio napravah naj traja od 15 do 30 minut.

fitnes_za_zacetnike_kardio 

5. faza: Raztezanje

Prišli ste do konca treninga! Ostalo vam je le še raztezanje. Raztezanje deluje sproščujoče, ohranja mišice prožne in pozitivno vpliva na gibljivost. Pri raztezanju gre za sproščeno vztrajanje v določenem položaju in usmerjanje pozornosti k mišični skupini, ki jo raztegujemo. Na začetku v določenem položaju vztrajajte 10 sekund. Spustite se do položaja, kjer začutite rahlo napetost. Občutiti morate raztezanje mišic, vendar občutek ne sme biti boleč. Nato enako ponovite še enkrat, poizkusite iti še nekoliko dlje in zadržite 10 sekund.

Nikar ne poizkušajte s 'špagami' in podobnimi vajami, če niste dovolj gibljivi, saj se lahko resno poškodujete! 

fitnes_za_zacetnike_raztezanje 
lichaamsoefeningen.nl

Še nekaj splošnih napotkov za konec:

  1. Pravilno dihanje: pomembno je, da med vadbo z utežmi oziroma na trenažerjih pravilno dihate: vdihnite pred obremenitvijo ter izdihnite med naporom.
  2. Ne pretiravajte s težo uteži! Vadba s prostimi utežmi je lahko nevarna in škodljiva, če vaje niso izvedene pravilno.
  3. Napredek je potrebno spremljati in obremenitve prilagajati (večati) postopoma.
  4. Ne pozabite v svoj vsakdan vključiti zdravo prehrano, imejte več manjših obrokov na dan in pijte dovolj tekočine.
  5. Pomembna sta tudi spanec in regeneracija telesa.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj