Čedalje več osveščenih ljudi se trudi zmanjšati uporabo plastike, nekateri proizvajalci čaja pa gredo v nasprotno smer: tradicionalne papirnate čajne vrečke nadomeščajo s plastičnimi.

Raziskovalci so odkrili, da lahko v skodelico čaja vnesejo tudi do 11,6 milijarde mikroplastike in 3,1 milijarde nanoplastike, ki se izloča iz vrečk. Raziskovalci pravijo, da morebitni učinki zaužitja teh delcev na zdravje še niso znani.

Plastika sčasoma razpade na drobno mikroplastiko in še manjšo nanoplastiko, ki je manjša od 100 nanometrov (nm). (Za primerjavo: človeški las ima premer približno 75.000 nm.) Znanstveniki so te mikroskopske delce našli v našem okolju, vodah, vodnih organizmih, hrani in ljudeh, vendar še ne vedo, v kolikšni meri so škodljivi za ljudi.

Znanstveniki se sprašujejo, ali bi se lahko iz nedavno uvedenih plastičnih čajnih vrečk med varjenjem v pijačo sproščala mikro- in nano-plastika. Raziskati so želeli tudi učinke sproščenih delcev na majhne vodne organizme, imenovane Daphnia magna ali vodne bolhe, ki so modelni organizmi, pogosto uporabljeni v okoljskih študijah.

Za analizo so raziskovalci kupili štiri različne komercialne čaje, pakirane v plastičnih vrečkah. Raziskovalci so vrečke razrezali, odstranili čajne liste in prazne vrečke oprali. Nato so čajne vrečke segreli v posodah z vodo, da bi simulirali pogoje kuhanja. Z elektronsko mikroskopijo je ekipa ugotovila, da se je iz ene same plastične čajne vrečke pri temperaturi kuhanja v vodo sprostilo približno 11,6 milijarde mikroplastičnih in 3,1 milijarde nanoplastičnih delcev. Te vrednosti so bile več tisočkrat višje od tistih, o katerih so poročali že prej v drugih živilih.

V drugem poskusu so raziskovalci vodne bolhe izpostavili različnim odmerkom mikroplastike in nanoplastike iz čajnih vrečk. Čeprav so živali preživele, so se pri njih pokazale mnoge anatomske in vedenjske nepravilnosti. Raziskovalci pravijo, da je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, ali ima plastika lahko bolj subtilne ali kronične učinke na ljudi.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj