… družijo z drugimi, večje težave zaradi pomanjkanja spanja kot introvertirani. Vojaški raziskovalci v ZDA so preučevali povezave med spanjem, druženjem in osebnostjo pri 48 posameznikih v starosti med 18 in 39 let, ki 36 ur niso spali.

Ekstrovertirani posamezniki, ki so veliko časa posvetili druženju, so pokazali večjo podvrženost posledicam pomanjkanja spanja kot ekstrovertirani posamezniki, ki niso toliko časa porabili za druženje. Posamezniki, ki so bili introvertirani, so se bolje odrezali na reakcijskih testih in so lažje ostali budni.

skupina_ljudi

(Foto: blogs.voices.com)

Ugotovitve raziskave, ki so jih objavili v časniku Journal of Sleep, so bile tudi, da so se ekstrovertirani posamezniki, ki so jim onemogočili socialne stike, prav tako dobro odrezali, zaradi česar sklepajo, da socialna interakcija utrudi del možganov, ki so povezani z budnostjo.

Druga, a podobna raziskava o učinkih pomanjkanja spanja na razpoloženje je prav tako pokazala, da so ekstrovertirani posamezniki bolj podvrženi spremembam razpoloženja zaradi pomanjkanja spanja.

Znanstveniki predvidevajo, da je razlog v tem, da na ekstrovertirane ljudi močno vplivajo zaspani ljudje, ki jih obkrožajo, saj so ekstrovertirani ljudje bolj dovzetni za to, kar se dogaja pri ljudeh okoli njih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj