Prav pri vsakem električnem aparatu, ki ga imamo doma, lahko premislimo, kako bi z njim kar se da razumno ravnali. Poleg tega, da pri nakupu izberemo aparate, ki imajo na deklaraciji oznako, da zahtevajo manjšo porabo energije (“A” pomeni najnižjo porabo, “B” nekoliko večjo in tako dalje do oznake “G”), še nekaj predlogov za varčnejšo uporabo, ki bo pozitivno vplivala tako na okolje kot tudi na naše denarnice:  • Izberimo štedilnik z vgrajeno indukcijsko steklokeramično ploščo, ki se segreje praktično v hipu in ima velik izkoristek energije. Pri kuhanju velikost kuhalne plošče izberemo glede na velikost posode, tako da nam odvečna energija s segrete površine ne uhaja v nič. Kuhamo v zaprtih posodah, saj z uporabo pokrovke znižamo parni tlak nad vrelo vodo in s tem voda vre pri nekoliko nižji temperaturi, porabi pa se tudi manj energije.

indukcijska kuhalna plošča  • Pri hladilnikih in zamrzovalnikih pazimo na to, da namerno ali nenamerno ne puščamo odprtih vrat dlje, kot je to potrebno. Redno odstranjujemo obloge ledu, če se nam le-te nabirajo na notranjih površinah. Vrata naj dobro tesnijo.

  • Pri pranju umazanega perila v pralnem stroju počakamo, da se nam nabere dovolj perila za en boben, ne pa da posamezen kos oblačila operemo sam. Poleg tega razmislimo, ali je res potrebno prav vsak tekstil, pa naj gre za brisačo, prt, pulover ali kavbojke, oprati že po enkratni uporabi. Ne gre za to, da bi morali zaradi varčevanja z energijo naenkrat naokrog začeti hoditi umazani, je pa dejstvo, da smo v tem oziru pogosto razvajeni in damo navadno brisačo za brisanje rok v pranje že po dnevu ali dveh, za kar verjetno ni nujne potrebe.

  • Med aparate, ki porabijo največ elektične energije, sodita npr. pečica in sušilni stroj. Zato lahko, kadar se le da, več stvari pečemo naenkrat (sploh pri večji količini istovrstne hrane), pri sušilnem stroju pa premislimo, ali ga moramo res uporabiti po vsakem pranju. Veliko stvari, ki jih potrebujemo v kratkem času, se namreč zelo hitro posuši na radiatorju, v toplejših mesecih pa izkoristimo sušenje na svežem zraku (balkon, vrt), če le imamo to možnost.

sušimo perilo zunaj  • Velik porabnik elektične energije v naših domovih so svetila. Klasične žarnice so na prvi pogled res najcenejše, vendar je njihov svetlobni izkoristek le 10 %, zdržijo pa relativno malo časa. Raje v začetku plačajmo nekoliko več za varčne žarnice, saj imajo le-te boljši izkoristek, očem prijaznejšo svetlobo in se nam bodo dolgoročno gledano bolj obrestovale od navadnih. Poleg tega ugašajmo luči za seboj, kadar gremo ven iz sobe ali od doma. Prav nobene potrebe ni, da npr. v kopalnici luč gori celo noč ali da imamo luči v dnevnih prostorih prižgane ob belem dnevu. Pri razporeditvi pohištva pa pazimo na to, da bodo naše delovne površine čim bližje oknu, oken pa nikar ne zagrinjajmo s težkimi, neprosojnimi zavesami.

varčna žarnica

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj