… je pokazala raziskava, ki so jo opravili znanstveniki iz centra Helmholtz Zentrum v Münchnu v sodelovanju z univerzo Ludwig-Maximilians-Universität in bolnišnico Marien-Hospital v Wesslu. V raziskavi so preučili 5991 otrok, rojenih med leti 1995 in 1998, objavljena pa je bila v Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli otroci, ki so imeli razne ekceme v prvih dveh letih življenja, kasneje pogosteje psihične težave kot njihovi vrstniki. Ti problemi so bili še posebej pogosto čustvene narave. Raziskovalci zato menijo, da lahko ekcemi v ranem otroštvu vodijo v vedenjske in psihične težave pri otrocih. Otroci, katerih ekcemi so se vlekli več kot prvi dve leti življenja, pa so bili še bolj podvrženi duševnim težavam kot otroci, ki so imeli ekcem le v najbolj zgodnji dobi.

Ekcem je sicer nenalezljiva kožna bolezen, za katero so značilni srbenje, izpuščaji in luščeča se koža in je najbolj pogosta kožna bolezen pri otrocih in mladostnikih. Otroci, ki so imeli ekceme, imajo tudi povečane predispozicije za nastanek alergij, astme in senenega nahoda, poleg tega pa so z ekcemi povezane še druge težave kot npr. problemi s spanjem. Znanstveniki predvidevajo, da so ravno ti sekundarni simptomi tisti, ki otrokom pustijo posledice.

Najpogostejši vzrok za alergije, ekceme ipd. so sicer otroška cepljenja, ki poškodujejo črevesje, zato je zelo verjetno, da so tudi psihične težave bolj posledica s cepljenj kot samih ekcemov.

PREBERITE TUDI: Vse, kar bi morali vedeti o cepivih (pa najverjetneje ne veste)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj