Fizičen stik med dojenčki in njihovimi negovalci, ne spodbujajo le čustvenih vezi, temveč tudi na molekularni ravni, je potrdila raziskava.

PREBERITE TUDI: Vpliv vloge mame in očeta na razvoj otroka

Premajhna količina dotika ima lahko namreč posledice tudi kasneje v otroštvu. Za namene raziskave so raziskovalci povabili starše 94-ih zdravih, pet tednov starih otrok. Starše so prosili, naj vodijo dnevnike o vedenju svojih otrok (stvari, kot so jokanje, hranjenje in spanje) ter količino telesnega stika, ki so ga dajali. Ko so otroci imeli štiri leta in pol, so raziskovalci zbrali podatke in vzorce DNK.

Na podlagi primerjave otrok, ki so dobili več fizičnega stika in tistih, ki so ga bili deležni manj, so raziskovalci odkrili presenetljive in dosledne razlike med njimi. Zaznali so namreč molekularne spremembe v DNK. Celice otrok z nizkimi fizičnimi stiki so bile opazno manj zrele, kot bi morale biti, zlasti celice, ki igrajo vlogo v metabolizmu otrok in imunskemu sistemu.

Ta raziskava gre z roko v roki v s številnimi drugimi raziskavami, ki so poudarjale pomembnost in vpliv fizičnih stikov med starši in njihovimi otroki. Eden izmed sklepov raziskav je bil recimo, da so nežni in odzivni dotiki imeli pozitivne, vseživljenjske učinke na razvoj dojenčkov, še posebej tistih, ki so bili rojeni prezgodaj. Nežen dotik je bil povezan z izboljšanim spanjem, boljšim razvojem in manj nelagodja zaradi bolečih medicinskih postopkov.

PREBERITE TUDI: 8 nasvetov staršev, katerih otroci prespijo celo noč

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj