….  je dobitnik nagrade moška oseba v več kot 95 %, četudi je med nominiranci petina žensk. To je eden izmed zaključkov nove študije, ki je sicer pokazala, da se je število ženskih nagrajenk v zadnjih dveh desetletjih povečalo, a ženske v primerjavi z moškimi večkrat prejmejo nagrade za delo in poučevanje.

researchresearch-in-germany.de

Raziskovalci so primerjali nagrade, ki jih je podelilo 13 različnih združenj za znanost, tehnologijo, inženirstvo in medicino med leti 1991 in 2010. Ugotovili so, da se je število nagrajenk v tem času sicer povečalo za 78,5 %, vendar je bila med leti 2000 in 2010 verjetnost, da bo nagrajenec moški, kar osemkrat večja, pri mladih raziskovalcih pa trikrat večja. Ta razlika se je v zadnjih letih povečevala – ženske so prejele 10 % vseh nagrad za raziskave, dobile pa so približno tretjino nagrad za delo oz. usluge ter poučevanje.

Nagrade, ki so namenjene le ženskam, zakrijejo dejstvo, da so dosežki žensk še vedno prevečkrat spregledani. Za pošteno nagrajevanje raziskovalci predlagajo večje število nominirank, večjo prisotnost žensk v komisijah, ki izbirajo nagrajence, pogostejše pregledovanje kriterijev in ozaveščanje o pristranskem ocenjevanju in stereotipih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj