… tistih, potrebnih za rast in razvoj, do protiteles in snovi, ki otrokov občutljivi imunski sistem varujejo pred okužbami in antigeni iz okolja. Hkrati pa včasih lahko dobimo občutek, da gre tudi za modno muho in marsikatera novo doječa mati občuti velik pritisk medijev in okolice glede dojenja, še posebej, če ima z njim kakšne težave.

A dojenje ima tudi negativni vpliv na otroke in posledično matere – in sicer je eden vodilnih pediatrov ugotovil, da so dojeni otroci bolj razdražljivi, več jokajo in se manj smejejo kot njihovi vrstniki, ki so hranjeni preko stekleničke. Raziskovalci z univerze Cambridge so ugotovili, da so po steklenički hranjeni otroci bolj mirni zato, ker jedo bolj redno in enakomerno in so zato bolj mirni. Posledica pa je seveda, da so tudi prekomerno hranjeni, kar vodi v otroško, ta pa v odraslo debelost.

A hkrati pravijo, naj se matere nikar ne odrečejo dojenju, saj je jokanje tudi eden izmed naravnih načinov komunikacije med materjo in otrokom.

Rezultati raziskave pa so ob vseh zagovornikih dojenja za vsako ceno seveda povzročili nemalo komentarjev, kar je še prililo ogenj na temo dojenje vs. steklenička. Načeloma se priporoča prvih 6 mesecev izključno dojenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj